Kezdőlap Diákélet Kajak-Kenu EVB rendezési jogát nyerte el Magyarország

Kajak-Kenu EVB rendezési jogát nyerte el Magyarország

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) döntése alapján a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) 2026-ban az Óbudai Egyetemmel (ÓE) és a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ) közösen Kajak-Kenu Egyetemi Világbajnokságot (EVB-t) rendezhet.
 
Március első hétvégéjén ülésezett első alkalommal a FISU tisztújító közgyűlése után a FISU Végrehajtó Bizottsága, ahol részt vett Ancic-Valkai Ágnes a MEFS nemzetközi kapcsolatok igazgatója is, mint újonnan beválasztott tag. A Bizottsági ülésen döntöttek többek között a 2026-os Egyetemi Világbajnokságok (EVB) rendezési jogainak odaítéléséről is. Magyarország a 2026-os Kajak-Kenu EVB-re pályázott, melyet el is nyert. A pályázatot a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség, az Óbudai Egyetem és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közösen, a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának elvi támogatásával adta be.
A Kajak-Kenu Egyetemi Világbajnokságot 2026 júliusában Sukorón az újonnan megépülő Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémián fogják megrendezni, melyre minél több magyar egyetemista indulót és szurkolót várnak majd a helyszínre.

Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos a MEFS elnökeként nyilatkozatában elmondta: nagy örömére szolgál, hogy immár a 18. Egyetemi Világbajnokságnak adhat otthont Magyarország, köztük a második Kajak-Kenu EVB-nek, hiszen ez is arra utal, hogy hazánk egyre jobban felkerül az egyetemi sport térképére.
Szakács Bálint, az MKKSZ ügyvezető igazgatója kiemelte, a Szövetség számára stratégiai siker, hogy nyolc évvel a szolnoki EVB után, ismét sikerült elnyerni a rendezés jogát.
„Mindig keressük a lehetőségeket arra, hogy nemzetközi versenyeket hozzunk Magyarországra, így természetesen nagyon örülünk annak, hogy 2018 után ismét házigazdái lehetünk ennek a rangos eseménynek. Azt gondolom, hogy a Sukorón hamarosan felépülő Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia kiváló helyszíne lesz az EVB-nek, a legmodernebb technikai felszereltséggel, szolgáltatásokkal, valamint a tőlünk megszokott magas színvonalú szervezéssel várjuk majd az egyetemistákat.”

A kétévente megtartott egyetemi világversenyekre rendre számos országból összességében több száz résztvevő érkezik, akik országukat képviselik egyetemi-főiskolai hallgatóként, sportszakemberként és sportvezetőként.
A FISU 174 országot tömörítő világszervezete mindig két Egyetemi Világjátékok közötti évben szervezi meg egyetemi világbajnokságait. A közel egy hetes eseményeken a sport mellett a kultúra és az oktatás is megjelenik. 
Magyarország eddig az alábbi Egyetemi Világjátékok rendezési jogát nyerte el:
1986 Tájfutás EVB (Miskolc)
1990 Asztalitenisz EVB (Szekszárd)
1996 Férfi Kézilabda EVB (Nyíregyháza)
1996 Tájfutás EVB (Veszprém)
2000 Triatlon EVB (Tiszaújváros)
2002 Teremlabdarúgás EVB (Nyíregyháza)
2004 Asztalitenisz EVB (Győr)
2006 Fallabda EVB (Szeged)
2010 Férfi-női Kézilabda EVB (Nyíregyháza)
2010 Evezés EVB (Szeged)
2014 Birkózás EVB (Pécs)
2016 Tájfutás EVB (Miskolc)
2018 Öttusa EVB (Budapest)
2018 Kajak-Kenu EVB (Szolnok)
2020 Triatlon EVB (Kecskemét)
2020 Amerikai Futball EVB (Székesfehérvár)
2022 Súlyemelés EVB (Budapest)
2026 Kajak-Kenu EVB (Sukoró)