Kezdőlap Események Kecskeméti Tavaszi Fesztivál: egy hónap alatt közel 60 rendezvény várja a látogatókat

Kecskeméti Tavaszi Fesztivál: egy hónap alatt közel 60 rendezvény várja a látogatókat

Idén március 14. és április 14. között zajlik a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál. Egy hónap alatt 23 helyszínen 59 program várja a látogatókat, köztük számos rendezvény ingyenes. A részletekről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a Hírös Agórában.

Ebben az évben 39. alkalommal rendezik meg a Kecskeméti Tavaszi Fesztivált, mely ezúttal is összművészeti, minden művészeti ágat megjelenítő rendezvénysorozatnak ígérkezik. A sajtótájékoztatója nagyon dinamikusan indult, a március 20-án fellépő Urban Verbunk adott ízelítőt a progresszív, a világon egyedülálló néptáncstílust felvonultató estjükből. Ezt követően három kodályos kisdiák szavalt és énekelt. 

Vérpezsdítő táncok

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármester üdvözölte elsőként a rekordhosszú, egy hónapos fesztivált. Látva az Urban Verbunk vérpezsdítő táncát, megjegyezte, már ez is előrevetíti, hogy az idei fesztivál mennyire pezsgő és színes lesz, a programkínálata mélységében, spektrumában és tartalmában egyaránt izgalmas.

A főszervező Hírös Agóra Kulturális Központ ügyvezető-igazgatója, Barta Dóra folytatta a megszólalók sorát. Kiemelte, az idei mottójuk: „A világhírös Kecskemét”. A város múltjában számos olyan pillanat, esemény és személy volt, akiknek köszönhetően a világ odafigyelt Kecskemétre. Most is ez a céljuk, hogy mintegy mágnes, irányt mutassanak és ide vonzzák a város felé a közönséget a rendkívül gazdag és színvonalas rendezvényekkel.

Összművészeti fesztivál

Barta Dóra hozzátette: a helyi fellépőkön túl országos elismertségű művészek is érkeznek, többen világhírűek, mint például az Urban Verbunk. Ezt követően számos programelemet kiemelt az egy hónapos fesztivál kínálatából. A Kecskeméti Képzőművészek Közösségének tárlatával indul a 39. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál a Hírös Agórában. Ezen kívül is lesz több tárlat a négy hét alatt. Gondoltak a gyerekekre is, akik például a Háry János ünnepi játszóházban kapcsolódhatnak ki március 14-én, és a Ciróka Bábszínház is több darabbal készül. A repertoárt színesítik a zenei és színházi produkciók. Vásár lesz kint és bent is. Újdonság a HA Design, ahol hazai designerek mutatkoznak be, de természetesen a kültéri kézműves vásár sem hiányozhat majd.

Néptánctól a komolyzenéig

A sajtótájékoztatón ezt követően a partnerintézmények és fellépők is szót kaptak. Először Moussa Ahmed, az Urban Verbunk táncosa, művészeti igazgatója osztotta meg gondolatait a táncegyüttesükről, műsorukról, ahol nemcsak a színpadon táncolnak, hiszen lesz víz, trambulin is. Sőt, elárulta: egykoron, 1997-ben még ő maga is néptáncolt gyermekként ezen a színpadon.

Kovács Zalán László, a Bach Mindenkinek Fesztivált igazgatója saját programjukról adott tájékoztatást, mely kapcsolódik a Kecskeméti Tavaszi Fesztiválhoz. Olyannyira, hogy idén a nyitókoncertet március 16-án, Kecskeméten, a református templomban tartják. Egyébként a fesztivál idén 250 településre viszi el az ingyenes zenei programokat.

A Bozsó Gyűjteményben Nagy István művészete ismerhető meg az Egy székely az Alföldön című tárlaton, ennek részleteiről Loránd Klára, a gyűjtemény igazgatója mesélt. A Ciróka Bábszínház gyermek és felnőtt előadásairól Kuthy Ágnes művészeti vezető adott tájékoztatást.

Cseh Tamást is megidézik

A Hírös Agórában április 4-én tekinthető meg a Cseh Tamás Százféle változatban koncertszínház, melynek részleteibe a rendezvény rendezője, Simon Kornél színművész és Fekete Linda színművész avatta be a közönséget.

A tavaszi fesztiválhoz idén is csatlakozik a Katona József Könyvtár három témában – irodalom, zene és művészet – kilenc programmal, ezekről Bujdosóné dr. Dani Erzsébet igazgató szólt. A Katona József Múzeum – Népi Iparművészeti Gyűjtemény programjait pedig Szabó Kocsis Zsuzsanna néprajzkutató muzeológus részletezte.

Zene, zene, színház

Végül a közönség soraiban helyet foglaló Kuna Lajos a Kecskeméti Városi Fúvószenekar, az M. Bodon Pál AMI és a Halas Concert Band március 24-ei Kodálytól Phil Collins-ig című koncertjére hívta fel a figyelmet, ahol neves egykori tanítványok is szólóznak, Amszterdamból Beke Márk harsonán és Karlsruhe-ból Bugya Kamilla kürtön.

További programokról is szó esett még: a Katona József Színház Szín-Tár Találkozóját emelte ki Sárdi Barbara, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarról és a Kecskeméti Énekes Kör koncertjeire invitálta a közönséget Hollókői Huba karmester, a 33. (Legutolsó) Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivált titkairól sugallt némi információt Ittzés Tamás.

A teljes programsor megismerhető a www.hirosagora.hu oldalon.

Forrás: https://www.baon.hu/helyi-kozelet/2024/03/kecskemeti-tavaszi-fesztival-program-sajtotajekoztato-hiros-agora-video-galeria-kecskemet