Kezdőlap Zenei élet Les Choses de la Vie – Cinema II – Renaud Capuçon

Les Choses de la Vie – Cinema II – Renaud Capuçon

Renaud Capuçon – a világhírű francia hegedűművész új crossover albumán folytatja a 2018-ban elkezdett filmzene sorozatát. Ezúttal francia zeneszerzőktől született, illetve francia filmekhez komponált zenéket hallunk, amelyek az érintett filmek címadó, vagy emblematikus dalait – illetve dallamait elevenítik fel.

Hat év telt el a „Cinéma” album sikere után – és most itt a régóta várt új filmzenei lemez Renaud Capuçon-től – mely szellemében egységes tisztelgés a francia filmzene-szerzők előtt. Minderről a következőket mondta el a népszerű hegedűművész:

„A francia filmzene-zeneszerzőket egybegyűjtő új lemez ötlete körülbelül tíz évvel ezelőtt született meg a barátommal, Jacques Chancellal folytatott beszélgetések során. Sokat mesélt nekem Georges Delerue-ról és Pierre Schoendorferről, akik együtt dolgoztak a Diên Bien Phu-n. Két-három évvel ezelőtt ezekre a beszélgetésekre gondolva újra felfedeztem Delerue zenéjét, és rájöttem, milyen rendkívüli zeneszerző. Tehetségük és néhai barátságuk előtt tisztelegve szerettem volna megalkotni ezt az albumot a mozi legkiválóbb francia zeneszerzői: Delerue, Sarde, Legrand, Jarre, Kosma, de Roubaix, Petit, Cosma, Lai, Yared, Rombi, Desplat műveiből. Zenéjükön keresztül pedig a hallgató újraélheti a varázslatos pillanatokat a felejthetetlen Romy Schneider, Michel Piccoli, Yves Montant, Philippe Noiret, Louis de Funès és még sok más szereplő társaságában.”

Mondhatni, hogy napjaink trendjeire is válaszol az Erato/Warner új megjelenése, hiszen a filmzenéket feldolgozó koncertprodukciók tapasztalhatóan nagy népszerűségnek örvendenek. Ennek alapján ez az édeskésen nosztalgikus, bensőségesen intim hangulatú zenei visszatekintés a mozi világába bizonyosan sok olyan hallgatót is megérint majd magával ragadón romantikus hangulatával, akik nem a komolyzenei albumain keresztül – hanem ezen a lemezen találkoznak majd Renaud Capuçon gyönyörű színekkel teli, varázslatos hegedülésével.

Különösen, hogy ilyen kiváló hangszerelésekben és elsőrangú előadásokban csendülnek fel a jól ismert melódiák. Renaud Capuçon partnerei a Duncan Ward által vezényelt Les Siécles – mely nagyszerű formában játszik. A francia szimfonikus zenekart 2003-ban a neves karmester: François-Xavier Roth alapította, mégpedig azzal a céllal, hogy a XVII. századtól a XXI. századig született műveket mai perspektívába helyezze. A Les Siécles felkészültségét jelzi, és külön érdekessége, hogy a zenekar zenészei minden repertoárt a keletkezés idejéhez illő történelmi hangszereken szólaltatnak meg.

A Les Choses de la Vie  CD-n és 33-as LP-n is megjelent – a *-gal jelölt tételek szerepelnek a vinyl LP műsorán:

Georges Delerue – Gazdagok és híresek*, Diên Biên Phu,

Az utolsó metró*, Mindez én vagyok*, A Sant Souci-i járókelő,

Drága Louise*, a Radioscope műsor szignálja

Michel Legrand – A Thomas Crown-ügy*

Joseph Cosma – Az éjszaka kapui (Hulló falevelek)*

Jean-Claude Petit – Jean de Florette*

Philippe Sarde – Az élet dolgai*, A Saganne Erőd*

François de Roubaix – A bosszú*

Gabriel Yared – Az angol beteg

Francis Lai – Love Story

Philippe Rombi – Fegyverszünet karácsonyra*

Alexandre Desplat – A víz érintése*

Maurice Jarre – Arábiai Lawrence

Vladimir Cosma – Jákob rabbi kalandjai*

(Komlós József JR)