Kezdőlap Zenei élet Lukács Miklós Cimbiózis Trió – Ligeti Ensemble: Responses to Ligeti

Lukács Miklós Cimbiózis Trió – Ligeti Ensemble: Responses to Ligeti

A Ligeti György születésének centenáriumán készült lemezen Lukács Miklós Cimbiózis Triója, illetve a Ligeti Ensemble fogalmazza meg válaszait a Tíz darab fúvósötös című Ligeti-műben felvetett kérdésekre.

Lukács Miklós a BMC Records egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze, akinek munkásságában egyedülálló módon ér össze a jazz, a kortárs klasszikus zene, az improvizáció és a népzene. Cimbiózis Triójával már korábban is egyre határozottabban mozdultak a jazz és a folkos megszólalás felől a kortárs zene irányába.

A Concerto Budapest szólóklarinétosa, Klenyán Csaba szintén pályájának kezdetétől fogva kötődik a BMC-hez, a számtalan koncertfellépésen túl a Lignum Trió tagjaként rögzített két lemezt, és gyakori közreműködője volt magyar zeneszerzők – köztük Eötvös Péter, Sáry László és Tihanyi László – műveit megörökítő albumoknak is.

A Keller András és Rácz Zoltán által életre hívott, a Concerto Budapest égisze alatt működő Ligeti Ensemble zenészei szólaltatják meg az embert próbáló tíz fúvósötös tételt, amelyekre Lukács Miklós Cimbiózis Triója felel, elmosva a kortárs zene és jazz között sokszor amúgy is oly vékony határvonalat. Átirat helyett párbeszédnek lehetünk tanúi, ami elő- és utójátékokban, különböző hangulatok és színek zenei kibontásában, sőt esetenként az együttjáték dimenzióváltó erejében valósul meg.

A Cimbiózis Trió nem átírta Ligeti művét, ehelyett arra keresett módokat, hogy párbeszédre lépjen az elhangzó zenei anyaggal, ami elő- és utójátékok formájában, különböző hangulatok és színek zenei kibontásában, a 7. tétel során pedig a fúvósötössel szimultán játék dimenzióváltó erejében valósul meg.

Az együttműködést Lukács Miklós álmodta meg a BMC felkérésére, és miután a két zenekar 2023 májusában a Ligeti 100 fesztiválon bemutatta az anyagot, stúdióba is vonultak – ennek eredményét ismerheti meg a közönség.