Kezdőlap Kecskemét „Magamban is helyén van a lélek…”

„Magamban is helyén van a lélek…”

Pásztorkiállítás nyílt Imrehegyen

2024. március 19-én nyílt meg Imrehegyen az a kiskunsági pásztortársadalom életmódját bemutató roll-up utazó kiállítás, amely a Kecskeméti Katona József Múzeum néprajzi gyűjteményének legékesebb tárgyi gyűjteményéből ragad ki a tematika szempontjából kiemelkedő műtárgyakat, ehhez társítva a néprajzkutatók korábbi gyűjtéseinek eredményeit, tartalmait.

Az öt vármegyei helyszínre utazó időszaki tárlat kiemelten koncentrál a pásztorok lakhatási körülményeire, öltözködési, étkezési szokásaira, valamint az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, munkafolyamatok, jeles napok bemutatására. A kiállítást Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum osztályvezető munkatársa nyitotta meg az imrehegyi IKSZT Könyvtárában, amelyen a helyi általános iskola diákjai mellett a település polgármestere, Lavati Gabriella, illetve a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai, és vármegyei igazgatója, Kun Zsófia is részt vettek.

A program több intézmény együttműködésében valósul meg. A Magyar Nemzeti Múzeum, mint kultúrstratégiai intézmény a Petőfi Kulturális Program égisze alatt a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Kecskeméti Katona József Múzeum és a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésével színvonalas kulturális programokat valósít meg.