Kezdőlap Zenei élet Modern Art Orchestra & Kodály Kórus: The Peacock – A páva

Modern Art Orchestra & Kodály Kórus: The Peacock – A páva

A Modern Art Orchestra legújabb lemezével arra vállalkozik, hogy a magyar népzenekutatás és zenei művelődés egyik vezető személyisége: Kodály Zoltán kórusműveit értelmezze tovább.

Fekete-Kovács Kornél és a MAO munkásságának egyik legjellemzőbb vonása, hogy egyetlen művészi vízióba integrálja a kortárs klasszikus zene és a jazz különféle irányzatait, amire jó példa a 2018-ban megjelent Bartók 15 magyar parasztdalára reflektáló lemezük. A jelenlegi album megközelítése már csak a felállásnak köszönhetően is különbözik, hiszen ezúttal a debreceni Kodály Kórussal társultak.

Elmondható, hogy a Kodály-album megközelítése alapvetően eltér a Bartók-lemez koncepciójától.Míg a Bartók-felvételen a kompozíciók és az improvizációk még kevésbé voltak szétválaszthatóak a zenekar előadásában, itt előbb Kodály eredeti kórusművei – köztük a Mátrai képek, az Este és az ikonikus Fölszállott a páva – mutatják be a zeneszerző életművének keresztmetszetét, majd következnek a zenekar tagjai által jegyzett, népdalokból is merítő big band és énekkari parafrázisok.

„Egy magyar zenész számára Kodály sokkal több, mint zeneszerző. Az általa kidolgozott zeneoktatási rendszerben nőttünk fel, és bár hagyatéka mára sajnos megfakulni látszik, öröksége a mai napig körülvesz bennünket.” – mondta Fekete-Kovács Kornél

A Modern Art Orchestra Magyarország vezető big band együttese és egyben a Budapest Music Center rezidens zenekara. Eddig összesen négy lemezt rögzítettek a BMC Records számára. 2014-ben a zenekar egyik tagja: a szaxofonos-zeneszerző Bacsó Kristóf vette fel szerzői lemezét, 2020-ban készült el a Foundations: Yamas and Niyamas, amely a stream platformokon a kiadó harmadik leghallgatottabb kiadványa, 2018-ban pedig a most megjelenő Kodály-lemez legközvetlenebb előzménye, a Bartók előtt tisztelgő 15 magyar parasztdal, amelyen David Liebman, Harcsa Veronika, Dresch Mihály és Lukács Miklós is csatlakozott a zenekarhoz néhány szám erejéig. A nagy nemzetközi visszhangot kiváltott albumot külföldi turnék is követték, a zenekar legutóbb Németországban mutatta be az anyagot.

Művészeti vezetőjük: Fekete-Kovács Kornél a kezdetektől fogva a hazai big band élet kulcsfigurája, aki nemcsak Magyarország legnagyobb tudású zenészeit gyűjtötte maga köré, hanem olyan külföldi művészekkel is gyakran játszik, mint Johnny Griffin, Benny Golson, Tom Harrell, Peter Erskine, Rick Margitza, Herbie Mann vagy Kurt Elling. A BMC Records kiadóval ápolt szoros kapcsolatát több album tanúsítja, köztük a 2010-es Integro / Grandeur (Fekete-Kovács Quintet, Pannon Filharmonikusok) és a 2022-es Different Aspects of Silence című szerzői lemez (Harcsa Veronika, Dan Bárta és a Robert Balzar Trio közreműködésével).