Kezdőlap Hit és élet Örömhír mindenkinek! – 20 éves a Magyar Katolikus Rádió

Örömhír mindenkinek! – 20 éves a Magyar Katolikus Rádió

Két évtizednyi múlt, mely nem tűnik el nyomtalanul: 7300 nap kitartó munkája, mely az évek során örök gyümölcsöt termett. 175.000 órányi műsor, több mint 30 szakmai díj és pályázati helyezés, csaknem 70 munkatársi elismerés, több száz rendezvény és az elmúlt 20 év alatt közel 400 elhivatott munkatárs – ez a Magyar Katolikus Rádió.

Az örömhír hangja. Egy rádió, amely nemcsak vallási műsorokat sugároz, hanem minden emberi élethelyzetről szól, minden korosztálynak, aktív szerepet vállalva a katolikus egyház tanításának hirdetésében, a magyar és az egyetemes kultúra, valamint anyanyelvünk értékeinek megőrzésében. Rádióhullámok láthatatlan kötelékén keresztül kapcsolja össze az egész világot – csakúgy, mint a hit ereje. Teszi mindezt úgy, hogy közben megőrizi a rádiózás több mint 100 éves hagyományát és máig utánozhatatlan varázsát.

„Íme, kiment a magvető vetni.” – Az első lépések Egerhez köthetők, hiszen az ezredforduló évében az egri rádió indulásával kezdődött el a magyar katolikus rádiózás története. Nem sokra rá, 2004-ben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából Juhász Judit akkori vezérigazgató-helyettes a hit erejével életre hívta a Magyar Katolikus Rádiót azzal a céllal, hogy a magyar társadalomban a keresztény életfelfogást és erkölcsiséget megerősítse és terjessze.

A rádió két évtizeden átívelő formálódása kihívásokkal teli volt. A hőskor tanulási folyamata emberpróbáló időszak a rádió történetében: ekkor születtek meg örömben és nehézségben azok a fontos döntések és tapasztalatok, amelyek az országos rádió indulását és mai működését megalapozták.

„A mag jó földbe esett, és termést hozott.” – Közösségekké formálódó szerkesztőségek, folyamatosan bővülő programkínálat, 24 órás sugárzási idő, nyilvános szereplések, estek, sorra megjelenő kiadványok, nyertes közéleti, műszaki és irodalmi pályázatok, megszilárduló műsorszerkezet és saját stúdió – mind-mind fontos építő kövei annak a háznak, melyet a Magyar Katolikus Rádió a hallgatókkal közösen épít, immáron a 20. éve.

„A rádió szól a gyereknevelésről, a korosztályok szeretetben való egymás mellett éléséről, az idős kor és az egészség kérdéseiről. Szól a művészetekről, és sugároz minden korosztálynak igényes zenét. A kicsinyeknek mesét, mindenkinek hangjátékokat. És természetesen vallási műsorokat és híreket is.” – nyilatkozta Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a rádió vezérigazgatója.

A rádió jelenleg 24 analóg FM frekvencián hallható, vételkörzetében mintegy 4 millió ember él, napi hallgatottsága meghaladja a 200.000 főt. Akár az interneten, akár mobiltelefonos alkalmazáson keresztül, bárhol és bármikor, földrajzi korlátozás nélkül, számos új típusú szolgáltatás igénybevétele mellett lehet hallgatni. A rádiót és munkatársait Ferenc pápa 2019-ben pápai áldásban részesítette.

További információ:

Vargha Viktória kommunikációs munkatárs

[email protected], +36 30 639 2946