Kezdőlap Zenei élet Peter Gabriel: i/o

Peter Gabriel: i/o

Az Universal kiadásában jelent meg az ikonikus angol énekes-dalszerző és zenész: Peter Gabriel tízedik – ám évtizedek óta készülő legújabb dupla stúdióalbuma.

Tizenegy év után ez Peter Gabriel első megjelenése; sőt az Up – vagyis 2002 óta – eltelt több mint 21 év után ez az első eredeti anyagot tartalmazó lemeze. Két stúdióalbum között ekkora szünetet még soha nem tartott szólókarrierje során.

Peter Gabriel saját elmondása szerint ezen az új dupla albumán közel három évtizede: vagyis egészen pontosan 27 éve és nyolc hónapja dolgozott egyfolytában. A munkafolyamat eleje egészen 1995 áprilisáig nyúlik vissza, amikor nagyjából elkezdte az Up felvételét.

Még a végül csak 2002 szeptemberében kiadott Up megjelentetése előtt: vagyis 2000-ben elkezdte tervezni a folytatását, és eredetileg 2004-ben tervezte kiadni – de az albumot többször elhalasztották, átdolgozták és újra felvették. Összesen hét stúdióban dolgoztak vele, sőt még egy arénában is a hangbeállások során, miközben Peter Gabriel éppen Stinggel turnézott 2016-ban.

Az Up esetében Gabriel több mint 130 dalt készített különböző szakaszokban, amelyek közül tízet választottak ki az albumra. 2005-ben Gabriel állítólag további 150 dalt vett fel, amelyeken Richard Chappell mérnökkel és Ged Lynch ütőhangszeressel együtt dolgozott. Gabriel azt mondta, hogy „elsősorban a születésről és a halálról próbál írni, a szex a közepén”.

A legekre mindenképpen sikerrel pályázó dupla albumot így aztán csak 2022 decemberére sikerül végleg befejezni. Ennek oka többek között az volt, hogy Peter Gabriel a Growing Up és Still Growing Up turnékkal járta a világot a következő három évben; és ezeken túl is más projektekre összpontosított. Mint például két zenekari albumára: a 2010-es Scratch My Back és a 2011-es New Blood albumokra, amelyek más előadók dalainak feldolgozásait, illetve régebbi anyagainak átértelmezéseit tartalmazták.

Az új album felvezetése sem volt mindennapi. 2023 januárjától Peter Gabriel minden teliholdkor kiadott egy új kislemezt, melynek alternatív mixét a következő újholdkor adták ki. Mindez végül az album megjelenésével tetőzött; ez megismétli a 2010-es kétoldalas egyoldalas kiadásokat az And I’ll Scratch Yours 2013-as promóciójában. Kijelentette, hogy az album megjelenését követően még több dalt fog kiadni ebben a formátumban. Az i/o pozitív kritikákat kapott a zenekritikusoktól, és különösen Peter Gabriel énekhangja és dalszerzői tehetsége volt a dicséretek középpontjában. Külön érdekesség az is, hogy ez a progresszív hangulatú megjelenése volt az első listavezető lemeze azóta, amióta az 1986-os populáris So a brit albumlista élére került.

A CD-n és vinylen is megjelentetett i/o 12 számot tartalmaz, amelyek mindegyike két különböző mixet tartalmaz, a „Bright-Side Mix” és a „Dark-Side Mix” címkékkel. Ez egyben Peter Gabriel leghosszabb eredeti anyagú stúdióalbuma is, mivel mindkét mix 68 percnél hosszabb, így a teljes projekt több mint két és negyed órán át tart. Az album további „In-Side Mix”-je (surround hangzásban és Dolby Atmosban) elérhető a Blu-ray audiolemezt is tartalmazó kiadásokban.

(Komlós József JR)