Kezdőlap Események Rohamléptekben fejlődik Nagybaracska

Rohamléptekben fejlődik Nagybaracska

Nagybaracska a Duna-Tisza közének délnyugati csücskében fekszik. A festői szépségű Füzesi-holtág és Ferenc-csatorna egyre több látogatót vonz. Az országos hírű Farkas „Sobri”József, Nagybaracska díszpolgárának nevét viselő halfőző verseny, meghatározó jelentőséggel bír a térségben. A település 2014. óta, BÖGI ISTVÁN ANDRÁS polgármester irányításával töretlen lendülettel gyarapodik, fejlődik, az itt élők javát szolgálva.

–  A 2019-24 önkormányzati ciklus nem volt kihívásmentes. A koronavírus-járvány az emelkedő energiaárak komoly fejtörést okoztak. Nagy hangsúly került a megfelelő ütemezésre, folyamatosan dolgoztunk, dolgozunk pályázataink kezelésén, kivitelezésén vagy épp készítjük, vagy terveztetjük az újakat.

   A vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) korábban elnyert pályázatai ebben a ciklusban lettek átadva. A turisztikai beruházás mellett több közintézményünk energetikai korszerűsítése valósult meg. Ugyanezen forrásból Minibölcsődét építettünk Nagybaracskán. A projektek összértéke, a vállalt önerővel együtt 385 millió forint volt. A TOP PLUSZ-os forrásból 74 millió forintot költhetünk további energetikai korszerűsítésre – sorolta az elmúlt időszak eredményeit Bögi István András polgármester.

  – A gazdasági nehézségek ellenére a képviselő-testület fontosnak tartja a település fejlődését. Ezen törekvéseknek köszönhetően négy olyan pályázatunk van, amely vagy kivitelezési szakaszban, vagy a kivitelezők kiválasztására kiírt közbeszerzési eljárás folyamatában van. A Magyar Falu Programban nyertünk 52 millió forint pályázati forrást egészségház kialakítására. A projekt keretében a településen már működő Mentőpont épületében kap helyet a háziorvosi és házi gyermekorvosi rendelő, valamint a védőnői és a házi segítségnyújtó szolgálat is. Szintén a Magyar Falu Program keretében nyertük és 2023 év végén kaptuk kézhez a támogatói okiratot a 27 millió forint értékről „Út, híd, járda” felújítás címen. A kivitelezés december hónapban elkezdődött, várhatóan áprilisában be is fejeződik – emelte ki a polgármester.

  – Sikeresnek bizonyult a Vidékfejlesztési Programban „Helyi Piac kialakítása Nagybaracskán ” pályázatunk, és nyertünk 72 millió forintos támogatást, amit a céltartalékba betervezett önerővel egészítettünk ki. A projekt ez év végére befejeződik, szolgálva az itt élők és a helyi termelők közti kereslet-kínálat egymásra találását, a szükséges és méltó infrastruktúra létrejöttével. A közutak, az önkormányzati utak javítására rengeteg pénzeszközt lehetne költeni, de az ilyen nagy költségvetésű projektekhez nehéz pénzforrást találni – fogalmazott Bögi István András.

   Az község önkormányzata a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzattal szorosan együttműködve készítette elő Nagybaracska fontos fejlesztési stratégiáját. A TOP PLUSZ-os forrásból 74 millió forintot költhetnek önkormányzati tulajdonban lévő épületek energetikai korszerűsítésére. A művelődési ház, az általános iskola, az óvoda és az önkormányzati épület napelemes rendszereket, míg a leendő egészségház komplex energetikai felújítást kap.

  – Folyamatban van a TOP PLUSSZ „Élhető Települések” című pályázat elbírálása, melynek keretében 178 millió forintból megújulhatnak a zöldterületek és a közparkok, emellett útépítést és buszöblök kialakítását is tervezzük. A beruházás biztosítaná a község sportpályájának teljes körű felújítását is. Valamennyi pályázatunk a fenntarthatóság figyelembe vételével, a gazdaságos üzemeltetés igényével készül, szolgálva az itt élőket vagy az ide látogató vendégeinket. Idén újabb pályázatot nyújtottunk be a Magyar Falu Programban, művelődési házunk egyik épületrészének tetőcseréjére, valamit a nagyterem álmennyezetének kialakítására. Az említett projektek kapcsán bízunk a kedvező elbírálásban – tette hozzá a településvezető.

  A Farkas „Sobri” József, Nagybaracska díszpolgárának nevét viselő halfőző verseny, meghatározó jelentőséggel bír a térségben, amit idén 36. alkalommal, augusztus második hétvégéjén rendez meg az önkormányzat.

  – Településünk szülötte Farkas „Sobri” József többszörös országos halfőző bajnok sokat tett a halászlé népszerűsítéséért. Fontos a gasztrokulturális érték mellet hagyományaink ápolása. Kilencven éves néptánccsoportunk, és népdalkörünk, akik minden évben több alkalommal szerepelnek az eseménynaptárban. Nagybaracska település rendkívüli természeti adottsága a sok víz. A nemzeti park gondozásában a Tisher, a települést kettészelő Ferenc-tápcsatorna vagy a helyi horgászegyesület kezelésében lévő, horgászturisztikai célt szolgáló Füzesi-óduna minden évszakban fantasztikus sportolási, horgász és természetjáró környezetet biztosít. Minden lehetőséget igyekszünk megragadni, hogy ne csak az itt élők, hanem az ide látogatók is rendezett, tiszta, élhető környezetben tölthessék idejüket.

A jövőt illetően fontos cél a település tulajdonában lévő gyógyvízzel rendelkező termálvíz hasznosítása, hiszen kiemelkedő ezen természeti kincsünk. Továbbra is vannak fejlesztési szándékaink a közintézmények infrastruktúrájának fejlesztésére, a település úthálózatának felújítására, vagy új utcák burkolatépítésére. Terveink között szerepel az üdülő övezetünk komplex fejlesztése. Ezen célok mellett fontosnak tartja a képviselő-testület a kulturális és egyéb rendezvényeink minél magasabb színvonalon történő megrendezését – vázolta a közeljövő terveit Bögi István András polgármester.