Kezdőlap Zenei élet Shadowlands: Ombres

Shadowlands: Ombres

Robin Fincker, Kit Downes és Lauren Kinsella új BMC Records lemezükön az európai jazz égisze alatt egyesítik a folkot és a kortárs zenét.

A francia származású szaxofonos-klarinétos: Robin Fincker és a brit zongorista, Kit Downes ismeretsége évtizedekre nyúlik vissza. Útjaik Londonból Európa két különböző országába vezették őket, újabb nagy találkozásukra pedig három éve került sor, amikor Lauren Kinsella ír énekesnővel tradicionális dalok és kortárs versek megzenésítésére vállalkoztak.

A trió három éve, a Jazzdor fesztivál alkalmából alakult meg, és nem sokkal később a Jazz Migration programhoz kapcsolódó tematikus est fellépői közé is beválogatták. A jelenleg három különböző országban élő zenészek az európai jazz égisze alatt egyesítik a folkot és a kortárs zenét, amiből néhol varázslatosan gyönyörű, néhol meghökkentően karcos zenei világ született. Fincker, Downes és Kinsella állandó párbeszédet folytat duóban, trióban, önmagával, a zenével és a szöveggel egyaránt.

.Az Ombres  számai között szerepel akár 5-6 évszázada élő tradicionális dal is: mint amilyen a Death and the Lady vagy az angliai cigányoktól ránk hagyományozott Georgie. A 20. századi protest songok világába Aunt Molly Jackson vezet, míg Molly Drake költeményei a mindössze néhány évtizeddel ezelőtti termést képviselik a lemezen.

A zenekar nevét Jackie Berridge Shadowlands Too nevű festménye ihlette, amely az absztrakció eszközeivel sugallja a tenger közelségét – csakúgy, ahogy a trió is mozgó, alakot váltó árnyak formájában idézi meg a dalok tartalmát és hangulatát, miközben valójában hangról hangra nem játssza el őket.

Robin Finckert a Deep Ford tagjaként vagy Vincent Courtois Tosca-projektjéből is ismerheti a BMC Records közönsége, leghíresebb zenekara pedig a Courtois-val és Daniel Erdmann-nal alkotott trió, amelynek Nothing else című albuma tavaly jelent meg a kiadónál.

A BBC Jazz Awardot is elnyert Kit Downes jelenleg leginkább az ENEMY trióval és a Deadeye zenekarral járja a világot, szólólemezeit pedig a rangos ECM kiadó adja ki. Bár Lauren Kinsella munkássága a popjazz (Snowpoet) és a kortárs énektechnika két pólusa között húzódó zenei stílusok nagy részére kiterjed, hasonló, folkban gyökerező anyagban még nem hallhatta őt a közönség.