Kezdőlap Diákélet Sokkal vonzóbbá vált az egyetemi felvételi, vonzó a Neumann János Egyetem

Sokkal vonzóbbá vált az egyetemi felvételi, vonzó a Neumann János Egyetem

Nehezített pályán is hozza az eredményeket a kecskeméti Neumann János Egyetem. A tervezetthez képest kétszer többen jelentkeztek 2024-ben a kecskeméti intézménybe. Az elsőhelyes jelentkezési adatok alapján Kecskemét felsőoktatási intézménye várhatóan tartani tudja az elmúlt évek rekordértékű növekedését és ismét közel 2000 hallgató kezdheti meg tanulmányait a Neumannon!

A 2024. március 13-án tette közzé az Oktatási Hivatal az idei felsőoktatási jelentkezési adatokat, melyekből kiderült, hogy a kecskeméti Neumann János Egyetemet a várakozásokhoz képest kétszer többen választották. A számok tükrében fontos kiemelni, hogy első helyen több, mint 1600-an jelentkeztek a Neumann-ra és sorrendtől függetlenül több, mint 6200-an gondolnak Kecskemétre úgy, mint egyetemista éveik leendő helyszínére.

A jelentkezési adatok elemzése során idén az optimista becslések is szerényebb mértékekkel számoltak. A szakképzési rendszer átalakítás miatt ugyanis jóval kevesebb szakközépiskolai hallgató végez a 2023/2024-es tanévben. A körülmények ellenére a kecskeméti Neumann János Egyetem képes tartani azt a növekedési pályát, mely 2021-óta folyamatos rekordokat dönt. A siker kulcsa mindenképpen az, hogy a kecskeméti egyetem vezetése egy új, a trendekhez képest merészebb víziót követ. Az ország leginnovatívabb egyetemeként egy úgynevezett 4. generációs modellt valósítanak meg, melyben az intézmény, a hallgatói, a piaci szereplők és Kecskemét városa egy egységet képvisel. Közös belföldi és nemzetközi célokat meghatározva a cél az, hogy az egyetem rövid időn belül a TOP100-as ranglistákra kerüljön és ezzel Kecskemét nemzetközi és belföldi kapuvárosi funkcióját is erősítse. A Neumann nemzetközi toborzása is új szintre lépett. Az intézmény külügyi csapata tavasztól-őszig a világ különböző pontjain számos nagyvárosban toboroz és a tervek szerint idén a Kecskeméten tanuló külföldi hallgató létszáma több száz főre emelkedik.

A pontszámítások területén is változást hozott 2024. A felelős minisztérium 2022 nyarán széleskörű egyeztetéseket követően két lépésben alakította át a felsőoktatási felvételi rendszert, ezzel növelve az egyetemi autonómiát. Ennek eredményeként a felsőoktatási intézmények az 500 pontból 100-ról maguk dönthetik el, hogy milyen tanulmányi, társadalmi, sport eredményt, nyelvtudást, vagy bármilyen más tudományos tevékenységet értékelnek. A cél az, hogy „szélesre nyissák az ajtókat” annak érdekében, hogy minél több tudásra vágyó magyar és külföldi fiatal lehetőséghez jusson. A magyar felsőoktatás mellett a Neumann János Egyetemnek is olyan reputációja van, amelyik idevonzza a külföldi hallgatókat, a hosszú távú cél pedig az, hogy Magyarország és Kecskemét a felsőoktatás és tudásközvetítés terén a világ élvonalába kerüljön.

A Neumann János Egyetemen most nem áll meg a munka. Folyamatosan várják a leendő hallgatókat és az üzenet most sem más, mint: Ha rajtunk múlik Neumann-os leszel.

Köszönjük a bizalmat!