Kezdőlap Fejlesztés SZÁMOS TERÜLETEN TÁMOGATJA A KECSKEMÉTIEKET A VÁROSVEZETÉS

SZÁMOS TERÜLETEN TÁMOGATJA A KECSKEMÉTIEKET A VÁROSVEZETÉS

Élni, dolgozni, kikapcsolódni
Kecskemét egy egészen imponáló fejlődést felmutató ipari központja lett a magyar
nemzetgazdaságnak – fogalmaznak gazdasági szakemberek. De mit jelentenek ezek az
elismerő szavak? A kecskemétiek hétköznapjait, életét komfortosabbá tevő
változásokról SZEMEREYNÉ PATAKI KLAUDIA polgármesterrel beszélgettünk.

  • Városunk dinamikus gazdasági fellendülését ismerik el azok a szakemberek, akik az ország ipari központjaként hivatkoznak Kecskemétre. Ez egy tudatos és kitartó, több mint egy évtizedes munka eredménye, amivel csatlakoztunk az elithez. Debrecen, Székesfehérvár és Győr mellett Kecskemét helyi iparűzési adó bevétele is meghaladja a 20 milliárd forintot. Ez azt is jelenti, hogy a nálunk otthonra talált cégek munkalehetőséget, megélhetést biztosítanak az embereknek – értelmezte a dicséretet a polgármester. – Mi pedig a magunk eszközeivel azon dolgozunk, hogy az itt élők hétköznapjai komfortosak legyenek.
  • Ehhez milyen segítséget tud adni az önkormányzat?
  • Legújabb támogatási formánk, hogy saját forrásból, a lakbérhez nyújtott vissza nem térítendő hozzájárulással segítjük azokat a 35 év alatti, képzett, pályakezdő fiatalokat, akiknél a családalapítás még nincs napirenden, ezért az ilyen feltételhez kötött kormányzati támogatási formákat nem tudják igénybe venni. Januári első felhívásunkra 52 pályázat érkezett, amiből látható, hogy van igény az ilyen jellegű támogatásra.
  • Tehát van munkahely, biztosított a lakhatás. De a kettő közötti távolságot le is kell győzni…
  • Amiben szintén segít az önkormányzat! A kecskemétiek és a városban dolgozók érdekeit szem előtt tartva, összhangban a városvezetés környezetvédelmi terveivel és hosszú távon együtt gondolkodva a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft.-vel egy nagyon kedvező új bérletrendszert alakítottunk ki. Április 1-jétől 6–25 éves életkor között a tanuló havi, illetve a tanuló 30 napos bérlet bruttó 100 forintba kerül. Ugyanez a díjszabás vonatkozik Kecskeméten a 65 év alatti nyugdíjasokra is. Mindkét érintett korosztálynak lehetősége van 90 napos bérlet vásárlására, tehát számukra egy negyedévi
    közösségi közlekedés Kecskeméten bruttó 300 forintból megoldható. Az alap bérletek díjtételei is jelentősen csökkennek, a havi bérlet ára bruttó 5 ezer forint lesz, Kecskemét kártyával pedig havonta 3500 forint.
  • A komfortos, élhető város egyik ismérve a közösségi rendezvények, a kulturális programok sora. Mire számíthatnak idén a kecskemétiek?
  • A hagyományos nagyrendezvények mindegyikét megszervezzük. Így idén is lesz Tavaszi Fesztivál, benne az immár 33 éve futó Nemzetközi Bohém Ragtime Fesztivál. Megrendezzük a Születésünnepet, a Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál és a gyermeknapi főtéri programok is várják majd a családokat. A diákok, fiatalok örömére lesz Tanévzáró Fesztivál és a szokásos nyári programok zárásaként az immár 80 éves múltra visszatekintő Hírös Hét. Minden bizonnyal ismét nagyot szól majd május közepén az idén először három napos Kecskemét Rocks, ahol újra többszáz zenész ad közös koncertet. De szabadtéri vetítésekkel készülünk az idei év nagy sporteseményeire
    (foci EB, párizsi olimpia) is. Azt gondolom az ilyen programok is segítenek abban, hogy elmondhassuk,
    Kecskeméten nem csak lakni, dolgozni, hanem élni is jó.