Kezdőlap Kecskemét Tavaszi nagytakarítás az Érzékelések kertjében

Tavaszi nagytakarítás az Érzékelések kertjében

2024. március 16-án szombaton délelőtt a Kecskeméti Szent László Lions Club önkéntesek bevonásával tavaszi nagytakarítást szervezett az Érzékelések kertjébe.

A szemerkélő eső sem riasztotta el a meghívottak bátrabbik felét, így több, mint húszan eljöttek. A klub tagjain kívül a Magyar Vakok és Gyengén látók Bács-Kiskun megyei Egyesülete tagjai hozzátartozóikkal, barátaikkal, a Farkas villa lakói és a környéken élő nyugdíjasok, ill a nyugdíjas tornára járó hölgyek is szorgalmasan vettek részt az önkéntes munkában. Köszönet nekik!

A 2023 novemberéig gyönyörűen rendben tartott pihenő kertre, a téli hónapok igencsak rányomták bélyegüket. Sajnos a vandálok sem kímélték a parkot, az ivó kutat szétverték, a hat padból négyet, vagy a támláját, vagy az ülőkéjét megrongálták, ellopták, a kertet letaposták, a mezítlábas ösvényt és az ágyásokat szegélyező köveket szétrugdosták, az egyik hangadó plasztikát széttörték. Így nagyon ráfér egy tavaszi megújulás.

A szorgalmas kezek szombaton a parkot megtisztították az őszi levelektől, elszáradt

virágoktól, a kavicsokat, köveket visszahelyezték a rendeltetési helyükre, a lugasokat

megmetszették, az ágyásokat felásták, a kipusztult kitaposott növények helyére részben újakat ültettek.

A parkot a továbbiakban még a hónap folyamán a Kecskeméti Szent László Lions Club szervezésében a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai és a Belvárosi Nyugdíjas klub tagjai közösen, újra színpompás virágokkal ültetik majd be, részben Gyenes István kertészete felajánlásaként.

A hangadó plasztikák is megújulnak, a megrongálódott eszközöket a készítő K-ARTS

Művészeti Alapítvány kicseréli, pótolja, sőt egy kis ékszerrel még bővítette is. A régieket lekezelték, hogy az időjárás viszontagságait jobban bírják majd.

A klub által 2020-ban létrehozott és a városnak átadott, az országban egyedülálló park, egyrészt vak, gyengén látó vagy halló, értelmi sérüléssel élő gyermekek és felnőttek részére szánt pihenő, tapasztalati kert, másrészt a gyermek intézmények és a városban élő kisgyermekes családok részére kialakított érzékenyítő park, melyben a színek, illatok, változatos felületek, hangok felfokozásával tudatosan kívánjuk bevezetni az érzékelhető világba a tapasztalatra vágyókat, a természet, a játék és a művészet útján.

A klubtagok a ligetben igény szerint érzékenyítő foglalkozásokat is tartanak

gyermekcsoportok részére.