Kezdőlap Zenei élet Aki Takase Japanic: Forte

Aki Takase Japanic: Forte

Második albumával jelentkezik Aki Takase markáns zenekara, a Japanic. Az európai jazz improvizatív ágának meghatározó alakja a Forte című lemezen ismét tanúságot tesz életigenlő, energikus természetéről, amiben kiválóbbnál kiválóbb zenésztársai – Daniel Erdmann, Dag Magnus Narvesen, Carlos Bica és DJ Illvibe –  mellett két vendégművész, Alexander von Schlippenbach és Nils Wogram szegődik társául.

A japán származású, több mint három évtizede Berlinben élő művész hosszú pályafutása során számos más elismerés mellett kilencszer nyerte el a Német Lemezkritikusok Díját.

Aki Takase a BMC Recordsnál eddig öt év alatt három lemeze jelent meg: az általa megálmodott, Daniel Erdmann, Vincent Courtois és Mayumi Nakamura hangjára komponált Carmen Rhapsody, a Daniel Erdmann-nal közös Isn’t It Romantic duólemez, amely mindkettejüknek elhozta a German Jazz Awardot, és a Japanic debütáló albuma Thema Prima címmel, amely a Jazzwise, a Citizenjazz és az All About Jazz kritikusainak elismerését is kivívta. 

Aki Takase zenéje erőt és energiát közvetít, s ez a fajta jelenlét Takase személyiségét is jellemzi: átható pozitív energiát sugároz, amire manapság talán nagyobb szükség van, mint valaha. Számára a Forte címben leginkább ez az üzenet rejlik: „Túljutni a kemény realitásokon, és a zenével lépni előre ebben a korban – erős akaratot szerettünk volna kifejezésre juttatni.”

Aki Takase zenéje erőteljesen szólal meg, erőt és pozitív energiát sugároz, és erre manapság talán nagyobb szükség van, mint valaha. Aki Takase számára a „forte” szóban leginkább egy üzenet rejlik: „Túljutni a kemény realitásokon, és ebben a korszakban a zenével előrelépni – szerettünk volna erős akaratot kifejezésre juttatni.”

A berlini jazzszíntéren és máshol is Takase már régóta jelentős húzóerőnek számít, kreatív teremtő forrásnak.

2019-es Thema Prima című bemutatkozó albuma után a zenekar a második lemezen hasonló gondolkodású emberek összehangolt erejeként mutatkozik meg. Daniel Erdmann szaxofonos rövid ideig Takase tanítványa volt, amikor a Hanns Eisler Főiskolán vendégprofesszorként dolgozott, és ezt követően bekerült Takase szextettjébe. Azóta rendszeres improvizatív művészi párbeszédben állnak a zongoristával. A világjárvány tetőpontján duóban, Isn‘t it Romantic? (BMC 301) címmel vettek fel lemezt.

A norvég dobos Dag Magnus Narvesen többek között a Kitchen Orchestra tagja és Damana oktettjét vezeti, ezen felül duópartnere Takase férjének, Alexander von Schlippenbachnak. A Berlinben élő portugál bőgős, Carlos Bica 2023-ban került a Japanic tagjai közé, Johannes Fink utódaként. Főleg Maria Joao énekesnővel folytatott együttműködése tette ismertté, akivel Takase még a nyolcvanas években egészen eredeti duettek sorát hozta létre.

Vincent von Schlippenbach – alias DJ IllVibe – az egyik legvirtuózabb mestere a lemezjátszónak, kreatív munkájával pedig úgyszólván megtestesíti azt az elgondolást, hogy a világ mégiscsak egy lemezkorong. Közreműködése apjával: Alexander von Schlippenbachhal és Aki Takaséval egy igazi családi  vállalkozás

Vendégként bukkan fel a Japanic Forte című lemezén Takase két régebbi, közeli alkotótársa. Először is itt van férje, Alexander von Schlippenbach, az európai free jazz korszakalkotó úttörője, akivel 2023-ban egy duófelvételt is készítettek, otthon négykezesezve egy hangversenyzongorán. A másik vendégszólista Nils Wogram harsonás, aki Takase társa volt a zongorista egyik, a jazzhagyományt szabad szellemben, szeretettel és humorral újraértelmező programjában.