Kezdőlap Interjú Csónakház #5 | Tóth Dávid: „Sok olyan üzenetet kaptam, hogy miattam kezdtek...

Csónakház #5 | Tóth Dávid: „Sok olyan üzenetet kaptam, hogy miattam kezdtek el kajakozni”

Megérkezett a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) hivatalos podcastjének ötödik része. A Csónakház legújabb epizódjában Tóth Dávid olimpiai ezüstérmes, világbajnok magyar kajakozó, illetve a SUP szakág vezetőedzője volt Kurilla Viktor vendége. A műsorban kiemelt figyelmet kapott a júniusi szegedi SUP Európa-bajnokság, amelynek versenyszámaira bárki nevezhet. Szó esett arról is, hogy az egyre népszerűbb szakág hamarosan az olimpiai programba is bekerülhet. Dávid az utóbbi években az egyik legnézettebb kereskedelmi televíziós csatorna több kiemelt műsorában is szerepelt, természetesen ezek is fókuszba kerülnek podcastben, amely már hallgatható a Spotify-on és nézhető a YouTube-on.

Júniusban az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) égisze alatt először lesz SUP szakágban is Európa-bajnokság, ráadásul Szegeden. A június 12-16. közötti kontinensviadalra ráadásul most bárki nevezhet a szeged2024.hu oldalon. Erre buzdít mindenkit Tóth Dávid, a magyar SUP-szakág vezetőedzője is, aki szerint az egész SUP-os társadalmat megmozgatta az a hír, hogy még nagyobb reflektorfénybe került a sportág, hiszen egy időben és helyszínen rendezik a gyorsasági és a para kajak-kenu Európa-bajnoksággal.

London olimpiai ezüstérmes kajakosa szerint bár SUP-ot a legtöbben hobbisportnak tekintik, az elmúlt évek magyar bajnokságain növekvő tendencia mutatható ki a versenysportban is: 48-ról 65-re nőtt az indulók száma, 2024-ben pedig a 100 fő elérése a cél. Hozzátette, inkább a fiatalabb generációkról mondható el, hogy nem a kajak vagy kenu kipróbálása után indulnak meg a SUP-deszkák felé, hanem egyből ezt a sportágat választják. A tapasztaltabb versenyzők jellemzően rendelkeznek már kajakos vagy kenus múlttal is. Tóth Dávid a közelgő Eb kapcsán elmondta, mindenkinek javasolja, hogy próbálja ki magát Szegeden, hiszen a Maty-ér tökéletes helyszín a még rutintalanabbak számára is.

„A Maty-éren minden ajánlott: a sprint, a technikai és a hosszútávú futam is tartogathat lehetőséget arra, hogy valaki ténylegesen nagyon jó körülmények között versenyezzen. Ha szép, csöndes, napsütéses gyönyörű időnk lesz, akkor a technika és hosszútávú futamok sem fognak kifogni olyanokon, akiknek van sportági előképzettsége”

A Wichmann Tamás Regionális Akadémia menedzsere a podcastben ismertette, hogy miként került napirendi pontra a SUP verseny rendezése az ECA-nál, hogyan sikerült elérni, hogy több korosztály számára is rendezzenek versenyeket a Maty-éren, de arra is kitért, hogy milyen esélyei vannak a szakágnak az olimpiát illetően.

„Csiripelnek a madarak ezt-azt és egyre több helyről hallom azt, hogy fel fog kerülni az olimpiai programba. Nagyon-nagyon sokan szeretnék ezt – nem csak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is.”

A beszélgetés során nem csak a SUP-ról volt szó, hiszen Tóth Dávid az elmúlt években óriási népszerűségre tett szert. A világbajnok kajakos az egyik legnagyobb magyar kereskedelmi csatorna több nagysikerű műsorában is szerepelt. Kezdetben csak néhány hétre tervezte a televíziós karrierjét és ki akart jutni a 2021-es tokiói olimpiára, ám végül az élet átírta a terveit.

Véleménye szerint a televízióban való megjelenése segített a sportág jó hírnevének terjesztésében, többen is miatta szálltak hajóba. Ennek ellenére nem tervezi azt, hogy hatalmas tévés karriert fut be, inkább szeretett sportágának szentelné az idejét és még hosszú évekig szeretné kamatoztatni tudását az MKKSZ keretein belül.

Mindezekről részletesen is beszél a Csónakház Kajak-Kenu Podcast adásában, amely már megtekinthető a YouTube-on, illetve hallgatható a Spotify-on.