Kezdőlap Fejlesztés Értékteremtés és innovációa legnehezebb időkben is

Értékteremtés és innovációa legnehezebb időkben is

Összefogásban létezni mindig magasabb szintű állapot, mint egyedül próbálkozni. Gaál József, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ez a gazdasági élet szereplőire éppen úgy igaz, mint az élet bármely más területén.

– Áttekintve az előző éveket, 2019-hez viszonyítva hol tart most Bács-Kiskun vármegye gazdasága?

   Jó évet zártunk, jó évet várunk. Így vélekedtem 2019 végén, nem is sejtve, hogy milyen új világgazdasági korszakot indít el a 2020-as év. A következő decemberben már azt mondtam, hogy 2020 az évtized legnehezebb éve volt. A koronavírus-világjárvány meghozta a recessziót. Március közepén a hazai vendéglátás, szállodaipar szinte térdre rogyott, akárcsak a szolgáltató szektor egy része. Az ipar, a beszállítói kkv-szektor képviselőinek is át kellett írniuk a terveket. A kormány rövidített munkaidő, kamat- és hitelmoratórium, illetve más támogatások formájában igyekezett a gazdasági szereplőknek segítséget nyújtani.

   A kkv-k egy része nyertesként, mások nehéz helyzetbe kerülve élték meg a 2021-es krízist. A kormányzati intézkedések egy része a kamara javaslatai alapján született meg. A turizmus és a vendéglátás ugyancsak megsínylette ezt az időszakot, ugyanakkor az informatikai, a logisztikai, a gyors szállítást végző vállalkozások szárnyaltak. Az ipari termelők is sok kihívással szembesültek, hiszen a nyersanyagárak, az energiaárak jelentősen megemelkedtek, a munkaerőhiány továbbra is érezhető volt.

   Amikor beköszöntött a 2022-es év, tudtuk, hogy továbbra is a kihívások időszakát éljük. A gazdaságot védő kamarai javaslatok közül kiemelendő a munkahelymegtartó „kurzarbeit”, a kedvezményes fejlesztési források rendszerének kialakítása, az adó- és járulékcsökkentések terve, a kamatplafon intézménye és a Széchenyi Kártya Program folytatása.

   2023-ban, az energiaválság és az infláció időszakában, a naponta változó információk mentén különös figyelmet szenteltünk a cégek összefogására. Energiahatékonysággal foglalkozó szakmai programokat szerveztünk, a cégek számára energetikai szakértőt biztosítottunk, csoportos energiabeszerzéseket szerveztünk.

   Sajnos 2024-ben is be kell kalkulálnunk azt, hogy a geopolitikai turbulenciák nem fognak csökkenni. A pandémia, az inflációs robbanás, az energiaválság, a munkaerőhiány mindennapos gondjai, a költségek változásai válságállóvá tették a cégek nagy részét. A piacok azonban kiszámíthatatlanok, az értékláncok sok területen megszakadtak. Ugyanakkor ezek a kihívások újratervezésre ösztökélték a magánszektor szereplőit, akik előrébb hozták a későbbre tervezett beruházásokat, növelve a hatékonyságot, szélesítve a digitalizációs folyamatokat, bevezetve, felhasználva a mesterséges intelligencia által kínált szakmai megoldásokat.

– Melyek azok a kamarai szolgáltatások, amelyek támaszt és segítséget adnak a vállalkozásoknak?

    A kamara már a kezdeti lépéseknél segít, vagyis a vállalkozás indítása folyamatában is lehet ránk számítani. Teljeskörű tanácsadással tudunk szolgálni gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, üzleti partnert keresünk, pályázati információkkal is segítjük a gazdaságfejlesztési igényeket. Éves szinten több száz, 80 százalékában ingyenes szakmai rendezvényt, tájékoztató előadást szervezünk több ezer vállalkozás számára, az őket érintő aktuális témákban. Rendszeresen hirdetünk felnőttképzési és mesterképzési kurzusokat, és okmányhitelesítést is végzünk. Kijelenthetjük tehát, hogy minden vállalkozás építhető a kamarai szolgáltatások segítségével.

   2024-ben újra fokozottan fordulunk a nemzetközi kapcsolatok építése felé, az első negyedévben gazdaságfejlesztési találkozót és fórumot szerveztünk a kanadai, bolgár, svájci, holland nagykövetséggel.

   Hosszú évek óta töretlen a sikere a Széchenyi Kártya Programnak. A kamarai ügyfélszolgálatainkon igényelhető, aktuális konstrukciók a lehető legkedvezőbb hitelkamatok mellett biztosítják a vállalkozások számára a fennmaradáshoz és fejlődéshez szükséges forrásokat.

   A kamarai kommunikációra jellemző, hogy a lehetőségekről napi szinten tájékoztatjuk a vállalkozásokat a kamarai honlap, a közösségi média, a helyi és vármegyei újságok, rádiók és televíziók csatornáin keresztül. A velük folytatott párbeszédünk folyamatosan orientálódik a legkorszerűbb irányzatok felé is.

Fennállásunk 29 éve alatt megtanultuk: összefogásban létezni mindig magasabb szintű állapot, mint egyedül próbálkozni. Hiszem azt, ha erősödik az együttműködés kultúrája, akkor az a termelékenységre is pozitív hatást gyakorol.

Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

6000 Kecskemét, Árpád krt. 4. Tel.: 76/501-500

Fotó: Banczik Róbert