Kezdőlap Események Gettókba zárt fogalmak

Gettókba zárt fogalmak

Szegeden az MTA helyi székházában tartották meg április közepén a Szegedi Történészhallgatók Egyesületének VI. konferenciáját. Többek között Végső István történész is tartott előadást. 

2024. április 18-19. között rendezték meg a Szegedi Történészhallgatók Egyesületének VI. konferenciáját. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában, a kétnapos tanácskozáson rendkívül változatos témákról lehetett hallani a druidáktól a hadirokkant népirodákon keresztül a második világháborús észak-afrikai hadjáratig. 

Végső István történész a magyarországi holokauszt idején részben a nácik által 1944 tavaszától diktált kényszerlakhelyek kapcsán használt, használható fogalmakat mint: a gyűjtőhely, a gettó, az internálótábor, a gyűjtőtábor, és a koncentrációs tábor fogalmai közti különbségekre igyekezett rámutatni. Ezek a fogalmak gyakran a szakirodalomban sincsenek, nincsenek megfelelően használva. Az előadásban a gettók közti különbségeket is igyekezett meghatározni. Nemzetközi, európai összehasonlításban is igyekezett felvázolni a kényszerlakhely típusok közti különbségeket és hasonlóságokat is.