Kezdőlap Események Halason is locsolkodtak

Halason is locsolkodtak

Mindkét nembeli fiatalság örült, amikor a húsvét közeledett” jegyezte fel 100 éve Nagy Czirok László néprajzkutató. Neki köszönhető, hogy sok adatot tudunk a régi halasi, húsvéti szokásokról. Többek között ennek szellemében 16 éve szervezi a Pásztortűz Egyesület a hagyományos locsolkodást. Idén a köztévé ismét közvetített az ünnepi halasi eseményről.

A kiskunhalasi húsvéti kútnál a kisszállási Piros Muskátli Tánccsoport néptánccal szórakoztatta a megjelenteket. A nagyszámú közönség ízelítőt kapott a magyar népi kultúrából. Több alkalommal is volt kútvízzel, vödörből való locsolás a programban. Végső István történész, egyesületi elnök mesélt a megjelent médiának az elmúlt másfél évtized húsvétjairól.
A Pásztortűz Egyesület számára az egyik legfontosabb népi ünnep volt és marad a húsvét, amit igyekszünk megélni és méltóképpen felhívni rá a figyelmet a népszokások felelevenítésével. Szerencsére vannak más hagyományápolók, így sokféle és teljes egy húsvéthétfő Halason – mondta az egyesületi elnök. Az eseményről az MTVA élőben kapcsolt, így a Híradó nézői láthatták a halasi locsolkodást.
A program megvalósulásában segítséget nyújtott a Kiskunhalasi Református Egyházközség is. 

Fotó: Végső István