Kezdőlap Gazdaság Inkább csak az érdeklődők száma nő az ingatlanpiacon

Inkább csak az érdeklődők száma nő az ingatlanpiacon

Sikertörténetről egyelőre nem lehet beszámolni az elmúlt hónapok folyamatait tekintve a bel- és észak-budai ingatlanpiacon, bár az tagadhatatlan, hogy az érdeklődők száma kismértékben emelkedett. A várakozások mindenesetre pozitívabbak voltak annál, mint ami bekövetkezett, így továbbra is csak a remény marad – mutatott rá a szakértő.

Továbbra is pang a piac, hasonlóan az elmúlt évhez, így egyelőre legfeljebb azt lehet kijelenteni, hogy valamivel nagyobb az érdeklődés a korábban tapasztaltnál, nem következett be azonban jelentős változás, ráadásul egyelőre nem igazán realizálódik megvalósuló tranzakciókban – derült ki Nagy Aloisia Andreának, a Balla Ingatlan Bel- és Észak-Budán aktív ingatlanközvetítőjének szavaiból.

Mint fogalmazott: “egy-egy ingatlant már többet néznek, de olyan nagy változás a várakozások ellenére nem tapasztalható”. Az év eleji várakozások ugyanis pozitívabbak voltak annál, mint ami az elmúlt néhány hónapban valóban bekövetkezett az ingatlanpiacon. A szakértő tehát úgy érzi, hogy a 2023-as évre jellemző hullámvölgyből egyelőre még nem mozdultunk ki, de persze továbbra is bizakodnak a pozitív irányú változásban.

Ez a bizakodás viszont problémát jelent abból a szempontból, hogy mivel mindenki más is a fellendülésben bízik, így az ingatlantulajdonosok is: ők most megint kaptak egy indokot, ami miatt nem igazítják hozzá a kereslethez a hirdetési árakat. Így továbbra is átlagosan 20-25 százalékos differenciát lehet tapasztalni a kínálati és a valós tranzakciós árak között.

Mivel ez egy átlag, ez azt is jelenti, hogy akadnak a piacon olyan ingatlanok, melyek ennél jóval nagyobb mértékben túlárazottak, miközben persze előfordulnak olyan kínálati árak is, melyek egészen közel járnak a valósághoz.

Mindenesetre ez a 20-25 százalékos árkülönbség megjelenik az alkukban is, tehát előfordulnak olyan árengedmények, amikor a hirdetési ár negyede lejön a végső árból, ugyanakkor ez csak abban az esetben érvényes, amikor a tulajdonosnak komolyak az értékesítési szándékai, illetve nagyon muszáj neki eladnia az ingatlant.

A kevés megvalósuló értékesítés egyébként nehezíti azt is, hogy tiszta képet lehessen kapni arról, miként is változott az elmúlt egy évben az eladási ár az említett kerületek esetében, tehát a szakértő szerint nem lehet megkockáztatni azt a kijelentést, hogy csökkentek volna az értékesítési árak.

Ami talán jó hír, hogy a növekvő érdeklődés minden szegmensét érinti az ingatlanpiacnak, tehát a vevők nézegetik nem csak a III. kerületi panellakásokat, hanem a bel-budai családi házakat is.

Amit a terület kapcsán érdemes tudni, hogy az ingatlanárak 25 millió forintnál kezdődnek a rossz adottságú, kisméretű lakások esetében – amiből még adott esetben alkudni is lehet -, illetve a III. kerületi, 50 négyzetméter körüli panellakásoknál 35-45 milliós árakról beszélhetünk. Ami a szakértő szerint kétségtelen, hogy a 80 millió forint alatti – tehát a budai részeken olcsónak tekinthető – ingatlanokra határozottan erősebb az érdeklődés.

Nagy Aloisia Andrea úgy véli, hogy ez feltehetően a némileg kedvezőbbé váló jelzáloghitel-kamatoknak lehet a következménye, ugyanakkor a derűsebbé váló képet csak az árnyékolja be, hogy a növekvő aktivitás egyelőre az érdeklődés szintjén marad. Azt tehát nem lehet kijelenteni, hogy felpörgött volna az ingatlanpiac az év első hónapjaiban.

Ez mutatkozik meg egyébként abban is, hogy a befektetők ingatlanpiacra történő visszaáramlásáról sem beszélhetünk, annak ellenére, hogy a korábbiakhoz képest jelentős mértékben változott a helyzet az állampapírpiacon, ami a korábbi elképzelések szerint visszaterelte volna a befektetőket az ingatlanpiacra. Ami egyelőre nem történt meg.

Pedig a kiadó ingatlanok piaca Budán is jól teljesít, a bérleti díjaknál ráadásul érzékelhető is volt az emelkedés, annak ellenére, hogy a szakértő jelentős túlkínálatot tapasztal. Ez feltehetően azzal van összefüggésben, hogy ebben a szegmensben is – különösen Bel-Budán – sok a rendkívüli mértékben túlárazott ingatlan, vagyis a bérlők által elfogadott havi díjnál jóval többet szeretnének kérni lakásaikért a tulajdonosok, így számottevő mennyiségű kiadó ingatlan ragad meg hirdetés-szinten.

A reális bérleti díjak kapcsán abból lehet kiindulni, hogy egy 50 négyzetméter körüli panellakás esetében jelenleg állapottól függően 150-200 ezer forint a havi bérleti díj, de 150 ezer forint alatt semmilyen ingatlant nem lehet bérelni ezekben a budai kerületekben – derült ki az ingatlanközvetítő szavaiból.

Nagy Aloisia Andrea szerint azt lehet mondani, hogy a várakozások egyelőre nem igazolódtak be, mivel az új CSOK nem mozgatta meg különösebben a vevőket, ahogy a kamatcsökkenés mértékét sem tartja elegendőnek ahhoz, hogy tömegek jelenjenek meg az ingatlanpiacon. Természetesen, ha további ereszkedésre kerül sor a jelzáloghitel-kamatoknál, akkor elérhetünk egy pontot, ahol határozottan elkezd növekedni a vevői érdeklődés, ugyanakkor a korábbi években jellemző, akár 3-4 százalékos kamatszintekre nem számít a közeljövőben a szakértő.

További információk:

06-30-9918-509
[email protected]

Háttérinformáció:

A 23 éves Balla Ingatlan a legidősebb ingatlanközvetítő hálózat a hazai piacon, a magyar tulajdonban lévő vállalkozást 2000-ben alapította Balla Ákos. A 40 irodával rendelkező vállalkozás Magyarország négy legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatának egyike. A cégcsoport munkatársainak száma közel 150.