Kezdőlap Események Kozák Danuta visszatér, kedden startol az első válogató Szolnokon!

Kozák Danuta visszatér, kedden startol az első válogató Szolnokon!

Keddtől csütörtökig rendezik az idei első válogatót Szolnokon, amelyen a sportág minden kiemelkedő versenyzője rajthoz áll. A legnagyobb visszatérő kétségkívül a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta lesz, aki párosban Csipes Tamarával, valamint négyesben is indul. Mellette új párosok és tehetséges fiatalok is ott lesznek a felnőtt mezőnyben, de az U23-as válogatófutamok eredményeit is érdemes nagy figyelemmel követni, ifjúsági korosztályban pedig tájékoztató verseny lesz. A válogató szempontjából fontos kiemelni, hogy több számban is a jövő heti szegedi világkupán való indulás lesz a tét, a női K-2 500, valamint a női C-1 200 méteres számban pedig még kvótákat is szerezhetünk.
 

A válogató már kedden délután a férfi K-4 500 méter döntőjével megkezdődik. Nyolc egység is nevezett a 17 órakor rajtoló döntőre, köztük a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István és Tótka Sándor alkotta négyes, amely tavaly a duisburgi világbajnokságon a második helyezésükkel szerezték meg a négy kvótát. Az egység legnagyobb kihívója a tavalyi U23-as világbajnok Opavszky Márk, Szendy Maximilián, Keller Gergő, Tamási Zsombor alkotta hajó, valamint a Noé Zsombor, Vajda Bence, Noé Bálint, Varga Ádám összeállítású kvartett lehet. A Hidvégi Hunor, Fodor Bence, Kurucz Levente, Balogh Gergely négyes is azon lesz, hogy minimum a dobogó első két fokára felérjenek, hiszen a válogatón a két legjobb helyezést elérő csapat a jövő heti szegedi világkupán is megkapja a lehetőséget.

Férfi K-2 500 méteren Tótka Sándor Nádas Bencével ül majd egy hajóban. A tavalyi szegedi világkupán aranyérmes párost többek között Kuli István és Csizmadia Kolos próbálja majd megszorongatni, de oda kell majd figyelni a tavalyi Európa Játékokon rajthoz álló Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás egységre is. Varga Ádám ezúttal Noé Zsomborral ül majd össze, de ígéretesnek néz ki a Kurucz Levente és Opavszky Márk párosa, valamint a Hidvégi Hunor, Szendy Maximilián alkotta hajó is.

Férfi kajakban K-1 1000 méteren az olimpiai bajnok Kopasz Bálintnak és az olimpiai ezüstérmes Varga Ádámnak a helye már biztos a világkupán, előbbi azonban ennek ellenére is elindul Szolnokon. A királyszám tokiói bajnoka mellett ott lesz a mezőnyben a ketagória legutóbbi két ifjúsági világbajnoka, Panyik Zsombor és Kollek Bálint is.

A nem olimpiai K-1 200 méteres számban egyesben is kipróbálja magát Opavszky Márk, de ott lesz a mezőnyben a tavaly világbajnoki hatodik helyezést elérő Birkás Balázs, illetve Balaska Márk, Kurucz Levente és Kovács Márk is biztosan be fog szállni az érmekért folyó csatába.

Női kajakban Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány elmondása szerint alapjában egy tájékoztató verseny lesz Szolnokon, a végeredmény azonban befolyásolhatja a jövő heti világkupán induló magyar csapat összetételét.

Nagy visszatérő a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta, aki a 2021-es dániai világbajnokság után mutathatja meg újra klasszisát. K-2 500 méteren a kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamarával ül össze (ők egyébként a szám világbajnokai voltak az ominózus 2021-es vb-n). Az indulók között szerepel Gazsó Dorka és Fojt Sára kettőse is. Női kajakban ez a szám, ahol még két kvótát szerezhetünk jövő héten Szegeden, itt azonban csak olyan egység állhat rajthoz, amelynek egyik tagja sem szerzett még olimpiai indulási jogot. A már említett két páros így kiesik ebből a körből, akik viszont komoly eséllyel pályázhatnak erre a lehetőségre az a világbajnok Kiss Blanka, Lucz Anna kettős, az U23-as világbajnok Kiskó Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka duó, az U23-as Európa-bajnok Biben Karina, Szellák Szabina, illetve a Szegedi Angelina, Medveczky Erika párosok lehetnek.

Ami a női kajak négyest illeti, a Tokióban aranyérmes egység „háromnegyede” ismét összeül Szolnokon. A már visszavonuló Kárász Anna helyett Gazsó Dorka ül majd Kozák Danuta és Csipes Tamara mögött a harmadik beülőben, míg leghátul Hadvina Dóra tolhatja a hajót. Összesen négy egység áll egyébként ebben a számban, lesz még egy Kiss Blanka, Lucz Anna, Medveczky Erika, Rendessy Eszter kvartett, egy Kiskó Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka, a Kőhalmi Emese, Csikós Zsóka alkotta hajó, valamint a tisztán csak a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia versenyzőiből álló Pólai Petra, Nemes Réka, Dráviczki Dóra, Ujfalvi Laura kvartett.

K-1 500 méteren Csipes Tamara a favorit, de rajta kívül Hadvina Dóra, Gazsó Dorka, Rendessy Eszter, Fojt Sára, Pupp Noémi, Csikós Zsóka, Medveczky Erika és Rugonfalvi-Kiss Janka is az éremesélyesek között van.

A kenusainkra is nagy megmérettetés vár, hiszen a női C-1 200 méteren is szintén kvótáért fog elindulni az a versenyző, aki a válogatón a legjobban tud teljesíteni. A nevezett kenusaink között egyértelműen kitűnik a tavalyi világbajnokság B-döntőjének első helyezettje, Balla Virág. Mellette szinte a magyar női kenu teljes krémje rajthoz áll, így Takács Kincső, Nagy Bianka, Kiss Ágnes, Bragato Giada, Horányi Dóra, Opavszky Réka is ott lesz a Holt-Tiszán.

Női C-2 500 méteren Bragato Giada Nagy Biankával összetérdelve kvótát szerzett a 2023-as duisburgi világbajnokságon. A páros feloszlása után előbbi a fiatal Benkucs Kírával, utóbbi Takács Kincsővel fog rajthoz állni Szolnokon. Ebben a számban is az első két helyezett egység lesz ott a szegedi világkupán. Az előbb említett párosok mellett érdemes lesz az ifjúsági világbajnoki címvédő Kiss Ágnes, Molnár Csepke duóra, illetve az Opavszky Réka, Csorba Zsófia és Győre Panna, Gönczöl Laura kettesekre is figyelmet fordítani.

Hasonló a helyzet a férfi C-1 1000 méteren, ahol szintén a dobogó két legfelső fokára felérő versenyző indulhat majd a világkupán. A győzelemre a tavaly vb-ötödik Adolf Balázs a legnagyobb esélyes, legfőbb kihívói között szerepel majd Fejes Dániel, Hajdu Jonatán, illetve a fiatal Juhász István is.

A férfi C-2 500 méteren újra összetérdel a tavalyi kvótaszerző egységünk, Korisánszky Dávid és Fekete Ádám. A legkomolyabb kihívók között ott lesz az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán duó, illetve a Fejes Dániel és Kollár Kristóf páros is. Az első két helyezett itt is mehet a világkupára.

A felnőtt kategóriák mellett rajthoz állnak majd az U23-as és az ifjúsági korosztály versenyzői is. Előbbieknek szintén válogatót jelent a szolnoki verseny, utóbbiak egy tájékoztató keretein belül versenyeznek.A felnőtt futamokat, valamint az U23-as döntőket élőben lehet majd követni a Magyar Kajak Kenu Szövetség hivatalos YouTube csatornáján.