Kezdőlap Fejlesztés A jövő záloga a stabilitás

A jövő záloga a stabilitás

Kecskemét megújulása jól érezhető és látható

Megélhetés, lakhatás, közlekedés, oktatás, egészségügyi és szociális ellátás, kulturális élmények, kikapcsolódási lehetőségeket. Mindezek megteremtésében és színvonalas üzemeltetésében meghatározó szerepe van az önkormányzatnak. Kecskemét polgármesterét, Szemereyné Pataki Klaudiát arról kérdeztük, hogy tudott megfelelni a kihívásoknak az elmúlt években a városvezetés és milyen fejlesztési tervei vannak.

– Mindennek az alapja a gazdasági erő. Több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdtünk munkálkodni azon, hogy nagyválla-
latok számára biztosítsunk megfelelő környezetet a hosszútávú letelepedésre. Célunk egy változó gazdasági környezetben a stabilitás megteremtése, munkahelyek létrehozása volt. A kecskemétiek érdekében tett erőfeszítéseink beértek: városunk nemzetközi szinten is meghatározó gazdasági szereplővé vált. Számos cég kínál versenyképes bérezéssel állást, így biztos megélhetést. Ezzel elértük azt is, hogy Kecskemét lakosainak száma nem csökken, az agglomeráció lélekszáma pedig dinamikusan növekszik. Ami siker az egyik oldalon, az új kihívást jelent egy másik nézőpontból. Hiszen a gombamód szaporodó családiházas övezetekben élő emberekben természetes igény merül fel a bölcsődék, óvodák működésére, az orvosi ellátás biztosítására, a biztonságos közlekedés feltételeinek kialakítására. Ezek megteremtését pedig tőlünk, kecskeméti városvezetőktől várják el. Nem mondom, hogy lehetetlen küldetés, de azért komoly feladat egyszerre minden felmerülő igénynek és elvárásnak megfelelni. Ezt csak szívvel-lélekkel Kecskemétért dolgozva tudjuk megvalósítani.

– Mik voltak a legnagyobb kihívások az elmúlt öt évben?

– A pandémia időszaka nagyon nehéz volt mindenkinek. Egy ismeretlen és ijesztő világjárvány idején kellett helytáll-
nunk. Hatalmas anyagi terhet jelentett, de óriási eredménynek tartom, hogy minden önkormányzati intézménynél dolgozó ember munkahelyét megőriztük azokban a nehéz hónapokban is. Korábbi stabil és takarékos gazdálkodásunk lehetőséget adott a szociális ellátás bővítésére. Anyagilag támogattuk az árván, félárván maradt gyermekeket, életre hívtuk a gondoskodó szolgálatot. Koordináltuk a gyermekek bölcsődei, óvodai felügyeletét és minden kecskemétinek ingyen textil maszkot biztosítottunk. A koronavírus szerencsére napjainkra megszelídült, de pusztítása velünk él ma is: mérhetetlen fájdalom, a családtagok, hozzátartozók, barátok elvesztése. Más-
részt reményt, sőt bizonyosságot is adott, hiszen ma már tudjuk, hogy egy ilyen komoly kihívással is meg tudunk birkózni – idézte fel az évtized kezdetét a polgármester.

– A másik nagy kihívás az energiaválság kezdete volt. Az egekbe szökő gáz- és áramárak mellett kellett biztosítanunk az intézményeink, köztük a bölcsődék és óvodák fűtését. Mára ebből a szempontból is biztonságban vagyunk. Megépült és a legutóbbi fűtési szezonban már bizonyított a Termostar Hőszolgáltató Kft. új biomassza fűtőműve, ami a távhőszolgáltatásban érintett fogyasztók – Kecskemét lakosságának egyharmada – fűtését és melegvíz ellátását megújuló energiából biztosítja. Ez mintegy 40 000 kecskeméti ember számára jelent megfizethető szolgáltatást. A nemrégiben Borbásban átadott naperőmű több mint 12 000 háztartás éves villamosenergia-szükségeltét fedezheti. 

– Az elmúlt öt év fejlesztései, beruházásai közül melyikeket tartja a legfontosabbaknak?

– Mindegyiket! De annyi minden történt, hogy azt felsorolni is lehetetlen – mosolyog Szemereyné Pataki Klaudia. –
Vegyük előre az örök témát, az úthálózatot. A város meghatározó, szerkezeti jelentőségű útjai épültek meg. A körgyűrű
tényleg körbe ér, ezzel jelentősen csökkent a város útjainak terhelése. Elkészült a Károly Róbert körút, Hetényegyháza az autópályáról is közvetlenül megközelíthető és kiszélesítettük a Nyíri út folytatásában lévő utat egészen a 445-ös útig. A Kiskőrösi út megépítése egy újabb összeköttetést biztosít a város Dél-nyugati területével, illetve Helvéciával. A városba vezető fontos és nagyforgalmú, de nem önkormányzati fenntartású utak felújítása, szélesítése köztudott. Sokat dolgozunk az intézményrendszer megújításán. Az elmúlt 5 évben összesen 40 intézményt újítottunk fel, illetve építettünk meg. Ezek között bölcsődék, óvodák, szociális intézmények és közösségi házak is vannak. Mára teljesen megújult Homokbánya. Jelentős átalakuláson megy át a nyugati városkapu, benne a Rudolf kert. Az egykori laktanya területén már elkészült az új Család- és Gyermekjóléti Központ. A Neumann János Egyetem campusa is egyre fejlődik. Mindezek mellett nem feledkezhetünk meg a gyönyörűen felújított városházánkról sem.

– Milyen további fejlesztésekre számíthatnak a kecskemétiek?

– A Rudolf laktanya területén most is zajlanak a munkák. Itt a legnagyobb beruházás a Kada Elek Technikumnak helyt adó hat épületet magában foglaló projekt. A terület egyetem felőli oldalán az egykori kislovarda épülete ezekben a napokban is építési terület, ahol egy nyitott-fedett közösségi tér jön létre. Hamarosan elkészül a két lovarda közötti egy parkos zöldterület, ahol egy látványos játszó- és rekreációs teret szeretnénk kialakítani. Tovább fejlesztjük az úthálózatot, az idén a Kiskörút, a Mátyás király körút, a Mérleg és a Búzavirág utca van soron. A déli iparterületen több közútfejlesztési beruházás is megvalósul, de folyamatban van az 52-es
és az 541-es utak közötti úgynevezett alsószéktói gyűjtőút előkészítése is. Folytatódik az intézményhálózat fejlesztése is a ménteleki és kadafalvi óvodák bővítésével, Kadafalván új bölcsőde építésével, valamint a Ceglédi úti óvoda, a Forradalom utcai óvoda és bölcsőde, az Ifjúság úti óvoda energetikai fejlesztése és a hunyadivárosi bölcsőde felújítása is az idei tervek között szerepel.

– A város komoly kulturális hagyományokkal rendelkezik. Milyen programok várhatóak idén?

– A hagyományos nagyrendezvények mindegyikét megszervezzük: idén is lesz Tavaszi Fesztivál, megrendezzük
a Születésünnepet, a gyermeknapi főtéri programok is várják majd a családokat. A diákok, fiatalok örömére lesz Tanévzáró
Fesztivál és a szokásos nyári programok zárásaként az immár 80 éves múltra visszatekintő Hírös Hét. Minden bizonnyal
ismét nagyot szól majd május közepén az idén először három napos Kecskemét Rocks, ahol újra többszáz zenész
ad közös koncertet. Azt gondolom az ilyen programok is segítenek abban, hogy elmondhassuk: a jelenlegi városvezetéssel mindenki jól jár.