Kezdőlap Kiemelt A Nádas, Csizmadia, Kuli, Tótka kvartett győzelmével indult a válogató!

A Nádas, Csizmadia, Kuli, Tótka kvartett győzelmével indult a válogató!

Kedden délután elrajtolt a 2024-es versenyszezon első válogatója Szolnokon. A háromnapos esemény a férfi K-4 500 méteres versenyszám döntőjével kezdődött. A tavalyi duisburgi világbajnokságon olimpiai kvótát szerzett Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor kvartett, győzelemmel kezdte az évet a Holt-Tiszán, így indulhatnak a jövő heti világkupán.

Kiváló időjárási körülmények közepette állt rajthoz délután öt órakor a férfi K-4 500 méter fináléjának nyolc egysége. A legnagyobb figyelem egyértelműen a Nádas, Csizmadia, Kuli, Tótka fémjelzett hajóra irányult, hiszen a csapat tagjai fantasztikus formában, világbajnoki ezüstéremmel zárták a mögöttünk hagyott szezont. Az egység győzelméhez ezúttal sem fért kétség, már a rajt után közvetlenül nagyobb előnybe kerültek. Mint utóbb kiderült azonban féltávnál egy kisebb nehézséggel is szembe kellett néznie a srácoknak, hiszen a vezérevezős Nádas Bence görcsölni kezdett, így elmondása szerint az is kétséges volt, hogy egyáltalán elérnek-e a célvonalig.

„250 méternél elkezdett görcsölni a hasizmom és kérdés volt már akkor is, hogy egyáltalán beérünk-e a célba vagy sem – kezdte a csapathajó első tagja, Nádas Bence. – Inkább kivettem egy biztos százalékot, hogy célba érjünk. Remélem a világkupán én is százszázalékot tudok majd a hajóba tenni.”

A Bence mögött ülő Csizmadia Kolos is érzékelte, hogy nem minden a terv szerint alakult 250 méter után: „éreztem, hogy valami nem klappol, a végén össze is raktam, hogy mi.” Azonban a nehézségek ellenére sem tartja rossznak a mai teljesítményüket. Kuli István is hasonlóan vélekedett, meglátása szerint az első 200-250 méterig minden a megbeszéltek szerint folyt, azonban utána ő is érzékelte, hogy valami nincs rendben.

„A mai futamból nem tudunk semmit leszűrni, örülök, hogy örülök, hogy sikerült megnyernünk a versenyt” – vélekedett Kuli István.

A fiúk holnap K-2 500 méteren is rajthoz állnak, Nádas Bence Tótka Sándorral, Csizmadia Kolos pedig Kuli Istvánnal. Tótka Sándor szerint csak a szerdai páros után tudják majd kiértékelni a mai döntőt.

„Csodákat nem tudunk tenni a világkupáig, esetleg annyit, hogy jobban rá tudunk majd pihenni. De mindenesetre még a holnapra koncentrálok, utána beszélhetünk a világkupáról” – mondta az olimpiai bajnok. Mögöttük nagy csata zajlott második helyért, hiszen a jövő héten kezdődő szegedi világkupán két egységünk is rajthoz állhat majd. Nádasék mögött fél hajóval végül a Hidvégi Hunor, Fodor Bence, Kurucz Levente, Balogh Gergely négyesnek végül sikerült megcsípni világkupa-indulást érő második helyet, míg a dobogó legalsó fokára a Noé Zsombor, Vajda Bence, Noé Bálint, Varga Ádám alkotta egység állhatott fel.

Kedden még U23 férfi és női C-1 500 méteren is tartottak előfutamokat a Holt-Tiszán, amelyek eredményeit ide kattintva lehet megtekinteni.