Kezdőlap Fejlesztés Arccal a vasútfejlesztésnek

Arccal a vasútfejlesztésnek

default

Kelebiára sínen érkezik a jövő

Az elmúlt öt évben egymilliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Kelebián. A nagyközség fejlődésének nagy lökést ad a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztése.

„Egy településvezetőnek meg kell találnia a közel- és távollátás egyensúlyát úgy, hogy ne vesszen el a részletekben, de a gigantomániás őrület se ejtse fogságba” – vallja Maczkó József, aki 1995 óta vezeti a határmenti települést. Ez a gyakorlatias szemlélet vezérelte az elmúlt öt esztendőben is. A jól működő közösségeket kiemelten fontosnak tartó polgármester elsőként azt említi, hogy a világjárvány romboló hatásaival még ma is küzdenek – ám a gyors és határozott helyi intézkedéseknek köszönhetően az idősek otthonában nem volt halálos áldozat. Mint ahogy az energiaválságot is sikerült átvészelniük egy 17 pontból álló intézkedéscsomag végrehajtásával.

    „Miközben az uniós és a hazai pályázati lehetőségek visszaestek, az önkormányzat saját forrásai növekedtek, köszönhetően a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítását célzó beruházásnak. Ez közvetlenül 50–60 millió forinttal növelte az iparűzési adóbevételt, továbbá több helyi vállalkozás is meg tudott erősödni a projekt mentén” – emeli ki Maczkó József. A vasútfejlesztés kapcsán két rendezőpályaudvar is épült a településen, nagyobbá válik a logisztikai tér, épül egy aluljáró és egy felüljáró, kialakítottak egy makadámutat, valamint növényzettel futtatott „zöld” falak védik majd a lakókat a zajterheléstől. A polgármester hangsúlyozta, Kelebia megkerülhetetlenné válik a nemzetközi vasúti kereskedelemben, és bízik abban, hogy ez a szerep akkor is megmarad majd, ha Szerbia felvételt nyer az Európai Unióba, és a határ eltűnik – ez további adóbevételnövekedést és több munkahelyet eredményez a településnek.

    Mindezek mellett pályázati támogatásokból – és részben önerőből – számos fejlesztés valósult meg a nagyközségben. A belterületi kerékpárút – külön közvilágítással – kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi a közlekedést, de jutott forrás a belterületi utak építésére, felújítására, valamint játszótérfejlesztésre is. „Az egyik legfontosabb eredményünk a tanyavillamosítási program: 500 millió forintból sikerült megoldanunk a villamos hálózat felújítását, bővítését” – említi a polgármester, aki azt is kiemelten hasznosnak tartja, hogy a Kolbász-sori tanyaházban sikerült kialakítaniuk egy közösségi teret.

    A helyi intézmények fejlesztésére is jutott forrás: az idősek otthona korszerűsítése és bővítése mellett megvalósult a művelődési ház tetőszerkezetének rekonstrukciója; továbbá az óvoda és az önkormányzati konyha esetében is szükség volt a tetőcserére és a fűtéskorszerűsítésre. Az óvodánál kerítés is épült, a konyhába pedig új eszközöket szereztek be. (Érdemes megemlíteni: az önkormányzat zöldségtermesztéssel segíti a helyi étkeztetést, valamint fenntartanak egy szürkemarha állományt is.)

   Korszerűsítették továbbá a Teleház fűtésrendszerét, önkormányzati lakásokat alakítottak ki, javították a temető infrastruktúráját – és az egyházzal együttműködve a római katolikus templom óraszerkezetét is kicserélték.

   A villámárvizek elleni védelmet és a csapadék helyben tartását egyaránt szolgálja a csapadékvíz-hálózat bővítése és két víztározó kialakítása. A Kelebia vezetésével működő FelsőBácskai és Homokháti Értékmegőrző Natúrpark Egyesület pályázati forrásból kerékpáros pihenőházat épített a település határában (is).

   Maczkó József azt is megjegyezte, hogy az önkormányzat nem kötelező feladatokat is ellát. Például finanszírozza 3. osztályos tanulók úszásoktatását, helytörténeti könyveket ad ki, valamint segíti a Kutyamentő Alapítványt, amely több településen végzi a gyepmesteri munkát.