Kezdőlap Fejlesztés Az öregcsertői polgármester a demokrácia híve

Az öregcsertői polgármester a demokrácia híve

Közel három évtizede irányítja a települést Kis-Vén László A kis települések élet soha nem volt egyszerű. Nagy kihívást jelentett felkapaszkodni a fejlődés létráján, hiszen sokkal szűkösebb lehetőségek adattak számukra. Szerencsére, vannak kiváló példák, jó gyakorlatok, mint amilyen Öregcsertő is, ahol 1998 óta Kis-Vén László polgármester irányítja a hétszáz fős település életét.

Igazi lokálpatrióta, aki nagyon fiatalon szánta el magát erre a feladatra. Az egyetemi padból egyenest lépett a település szolgálatába és bár mint mondja, nem kevés fenntartással vágott bele a munkába, de olyan támogatást és biztatást kapott, ami szinte kötelezte, hogy falujának élére álljon.

   – Az elődöm, Gyurcsán Laci bácsi ösztönzött leginkább, akkor még azt sem tudtam mit kezdjek a helyzettel. Aztán sokan lettek, akik bátorítottak. Öregcsertő iránti elköteleződésem soha nem volt kérdés. Az egyetemi éveim alatt ugyan kevesebbet jártam haza, de mindig is tudtam, hogy ide köt minden.

    A szívem természetesen elsősorban a családomé, de a település áll közvetlen utána minden négyzetcentiméterével, minden lakójával – mondja a polgármester, aki azt is elismerte, hogy az első év volt a legnehezebb, de aztán fokozatosan stabilizálódott minden és Öregcsertő elindult a fejlődés útján.

   – Bátran kijelenthetem, hogy 2024-ben jobban élünk, mint annak idején. A 2008–10-es években volt egy nagyobb elvándorlási hullám, de ma örömmel és büszkeséggel mondhatom, hogy nem igazán van üres, eladó ingatlan. Kétségtelen, hogy paksi híd megépülése nekünk most igazán sokat jelent, hiszen már két paksi család is ide költözött és bízom abban, hogy adottságaink további vonzerőt jelentenek még akkor is, ha a munkahelyteremtésben nem tudunk nagyot lépni. Van ugyan több nagyobb mezőgazdasági vállalkozásunk, de éppen a már említett paksi beruházás, Kalocsa, Kiskőrös közelsége elszippantja a munkaerőt – mondja a polgármester, de optimizmusának is hangot ad, amikor az elmúlt évek fejlesztéseit veszi sorba.

   – Büszke vagyok minden fejlesztésre, ami Öregcsertőt gazdagítja, ami az itt élők körülményeit jobbítja. Óvodánkba több mint húsz kisgyermeket fogadunk, van orvosunk, védőnőnk, működik még az alsó tagozattal az iskolánk. A pályázati forrásoknak köszönhetően minden intézményünket energetikailag korszerűsítettük, ami óriási megtakarítást jelent az önkormányzatnak. Az útfelújítás is régi álom volt, a csertőiek és a hozzánk tartozó Csornapusztán élők kényelmét is szolgálja az aszfaltozott út, ugyanakkor fontos tervem, hogy minden intézményünk aszfaltos úton legyen megközelíthető és van még néhány utca, ami várat magára, de már a TOP Plusz forrásból 68 millió forint rendelkezésre áll – sorolja Kis-Vén László, aki méltán büszke az itt élő közösségre, az összefogásra. Az Öregcsertői Asszonykórus nem csak helyben őrzi a hagyományokat, de számos fellépéssel öregbítik a település jó hírét. A polgármester a teljes demokrácia híve, mindig, mindent megbeszél a képviselő-testület tagjaival és hálás a partnerségért, az együttműködésért. A tettrekészség jellemzi a községet, Kis-Vén László polgármester pedig töretlen hittel és lendülettel dolgozik azért, hogy minden korosztály jól érezze magát, és a biztonságos otthont jelentse Öregcsertő az itt élőknek.