Kezdőlap Karrier Csónakház #8 | Kocsis Csillag: „Egy korosztályos Európa-bajnoki cím nem lenne rossz!”

Csónakház #8 | Kocsis Csillag: „Egy korosztályos Európa-bajnoki cím nem lenne rossz!”

A Csónakház legújabb epizódjában a feltörekvő SUP-os tehetség, Kocsis Csillag volt Kurilla Viktor vendége. A Balatonfüredi Yacht Club versenyzője mindössze négy évvel ezelőtt, egy olaszországi nyaralás során állt először SUP-deszkára, azonban ez akkora hatással volt rá, hogy az úszást maga mögött hagyva sportágat váltott. Hamar kiderült, hogy a még mindig csak 17 esztendős Csillagnak tehetsége van a szakághoz, mára már ifjúsági világbajnoki ezüstérmesnek mondhatja magát és győzelmi reményekkel vág neki a szegedi Európa-bajnokságnak.

Első versenyén, a Lupa-tavon megrendezett a 2022-es ICF SUP Világkupán serdülő korosztályban a második helyen ért célba, és tette mindezt úgy, hogy ő felfújható-, a többiek pedig szinte kivétel nélkül merevdeszkán teljesítették a távot. Úgy állt rajthoz a nemzetközi versenyen, hogy mindössze két évvel korábban ismerkedett meg a sportággal.

„Nagynéném tengerparton él Olaszországban, ő állított rá először a SUP-deszkára. A víz közelében nőttem fel, szerettem volna olyat sportot űzni, ami a vízhez kötődik – emlékezett vissza 2020-ra Kocsis Csillag, aki az úszást maga mögött hagyva váltott SUP-ra. – Toszkánában, Livorno környékén próbáltam ki először. Egyből boldogság fogott el, annak ellenére, hogy csak felálltam és evezgettem, a sebességgel még nem tudtam foglalkozni. Azóta már megtapasztaltam, hogy milyen az az élmény, ha valaki elkap egy hullámot és akár 15 km/h sebességgel száguld a tengeren. Óriási élmény volt a napsütésben, tengerparti körülmények között evezni.”

Csillag már a nemzetközi mezőnyben is letette a névjegyét, tavaly egy három versenyből álló olaszországi sorozatban abszolút első helyezést ért el. A külföldi SUP-osokkal jó viszonyt alakított ki, elmondása szerint hasznos információkat cseréltek egymás között a felkészüléstől kezdve, egészen a deszkák kialakításáig.

Pályafutása eddigi csúcsa a 2023-as thaiföldi ICF SUP Világbajnokság volt, ahol junior kategóriában technikai számban ezüst-, hosszútávon pedig bronzérmet szerzett a 17 éves tehetség.

„Mindenképpen szerettem volna a dobogóra állni a világbajnokságon. Nem tudtam, ki milyen állapotban van, mert viszonylag ritkán találkozok a teljes mezőnnyel. Tudtam, hogy a sprint lesz a leggyengébb számom, arra nem is készültünk sokat. A robbanékonyságom még nem a legjobb, de folyamatosan dolgozunk rajta. A hosszú távra nagyon sokat edzettünk, ott végül egy harmadik helyet tudtam elcsípni – emelte ki Csillag, majd a technikai futam eleji borulásra is kitért, amely után hatalmas hajrával az ezüstérmet sikerült megszereznie. – Egy rémálom volt a kezdés. Általában a rajt pillanatában már nem izgulok, de ez annyira rosszul ért, hogy az is megfordult a fejemben, hogy kiszállok.”

A borulás után a mezőny végére csúszott vissza Csillag, azonban sikerült összeszednie magát és elmondása szerint a szerencsének és a „dühből való evezésnek” köszönhetően a dobogó második fokára sikerült felérnie. Mentálisan nagyon sokat jelentett számára, hogy ilyen jó helyezést tudott elérni.

A legnagyobb támaszt egyértelműen a családja nyújtja a fiatal versenyzőnek, de már kimondott szakmai stábbal dolgozik azért, hogy a lehető legjobb eredményeket érje el – edzők, sportpszichológus és mentál tréner segíti munkáját.

Június 12-16. között rendezik Szegeden az ECA Gyorsasági, Para Kajak-Kenu és SUP Európa-bajnokságot, amelyen a Balatonfüredi Yacht Club sportolója is rajthoz áll. Hosszú távon ifjúsági korosztályban, sprint és technikai futamokon az open kategóriában indul.

„Általában napi két-három edzésem van. Ez attól is függ, hogy éppen milyen versenyre készülünk. Most az Európa-bajnokság nagyon közel van, ezért kemény munka folyik nálunk – emelte ki Csillag. – Sürget minket az idő, ezért sokat evezünk, futunk, kondizunk. Egy változatos edzéstervet szerettünk volna összeállítani, hogy ne szürküljek bele a folyamatos evezésbe.” – mondta Csillag, akinek kimondott célja, hogy a dobogó tetejére állhasson majd fel a Maty-éren.

Kocsis Csillag az epizód további részében mesél arról, hogy mi alapján választják ki, éppen melyik lesz a legalkalmasabb deszka az aktuális versenyhelyszínen, hogyan zajlik a felkészülése, kipróbálná-e magát kajakban, valamint azt is részletesen elárulja, milyen érzésekkel fog elindulni a SUP Európa-bajnokságon, amelynek szülővárosa, Szeged ad otthont. A Csónakház legújabb epizódja megtekinthető YouTube-on, valamint meghallgatható Spotify-on.