Kezdőlap Fejlesztés Dinamikusan fejlődik a nagyközség, sokan választják új otthonuknak

Dinamikusan fejlődik a nagyközség, sokan választják új otthonuknak

Helvécia azon kevés hazai települések közé tartozik, ahol a lakosságszám gyarapszik. Az önkormányzat minden évben pályázati támogatások, és önerő jóvoltából minden területen fejleszt, az útépítésektől az önkormányzati intézmények korszerűsítésén és bővítésén át a közterületekig. A külterületen élőkről sem feledkezik meg, mivel a tanyagondnoki hálózat bővítésén túl az utakat is rendszeresen karbantartja. Mindezeknek köszönhetően a lakosság büszke arra, hogy helvéciai, örömmel él a Kecskemét közeli nagyközségben. Balogh Károly polgármester immár 13. éve vezeti a több mint 5200 főt számláló Helvéciát.

Az elmúlt öt évet összegezve látható, hogy Helvécián 1,8 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, melyből 1,415 milliárd forintot pályázat útján nyertek el. Ezen felül önerőből további 560 millió forintot fordítottak beruházásokra és egyesületek, közösségek támogatására.

Óvodák, iskolák

Az elmúlt öt évben jelentős előrelépés történt az óvodák terén. A központi Napvirág Óvoda külső homlokzata megújult, hőszigetelték. Új tornaszobát építettek mellé, a nyitott közlekedő folyosót zárttá, fűtötté tették, így javult az épület komfortfokozata, energiahatékonysága. Megtörtént az udvar zöldterületének fejlesztése, az öntözőrendszer kiépítése.

   A Szabó Sándor lakótelepen lévő Kerekerdő Tagóvoda egy teljesen új, korszerű épületbe költözött át, mellette felépült a Pitypang bölcsőde. Ezen intézmények udvarát is füvesítették, locsolórendszerrel látták el, és új játékeszközöket kaptak.

   Az iskoláknál is történtek fejlesztések. Többek között a Fekete-erdői Általános Iskola sportcsarnokát felújították, valamint lecserélték az egyik iskolaépület tetőzetét.

Önkormányzati intézmények

A polgármesteri hivatalhoz előtetőt építettek a védettség érdekében. A temetőben felújították a világháborús emlékművet, és felújításra került a ravatalozó is, amely új előtetőt is kapott, valamint a szomszédos területen parkolót alakítottak ki.

   A tanyagondnoki szolgálat hatékonyságát javították az új tanyagondnoki buszok megvásárlásával, mivel az elmúlt időszakban a háromból két körzetben is sikerült a régi járművet újra cserélni. Emellett a külterületi utak és a közterek karbantartásához különböző eszközöket, gépeket vásároltak. Így többek között pótkocsis traktort, homlokrakodót, rézsűzúzót, permetezőt, kistraktort, ágaprítót, tolólapot, fűkaszát is beszereztek a közterületek karbantartása érdekében. Felépült a Piaccsarnok, mely megfelelő teret biztosít a kistermelők számára. Energetikailag korszerűsítették a Művelődési házat.

Orvosi rendelők

A nagyközség életében fontos mérföldkő volt az új egészségügyi központ kialakítása a Szabó Sándor lakótelepen, melybe a II. számú háziorvosi szolgálat, a II. számú védőnői körzet, és a fogorvosi ellátás költözött át. A háziorvos és a védőnő részére új egészségügyi és informatika eszközöket, valamint bútort vásároltak. Az I. számú háziorvosi szolgálat rendelőjét is felújították, valamint itt is új eszközöket vásároltak az orvosi ellátáshoz. Energetikai korszerűsítés valósult meg a Tábor utcai orvosi rendelő épületénél.

Utak, járdák

Minden évben jelentős útfelújítások és útépítések történtek, és zajlanak jelenleg is, nemcsak a belterületen, hanem a külterületen is.

Kiépült a két településrész között, a Papp Sándor tértől a központi belterületig végig a járda, és ezzel együtt a Kecskeméti úton a közvilágítás. A Sport utcai járda egy-egy szakaszát sikerült felújítani, illetve újat építeni.

   Az útépítések kapcsán óriási előrelépés volt a 2023-ban átadott Kecskemétig leaszfaltozott Kiskőrösi út, melyre Helvécia Nagyközség nyert jelentős pályázati támogatást. Azóta is sokan használják nap mint nap, egy újabb gyors alternatíva a megyeszékhelyre történő bejutáshoz. Emellett a Jusztin sor és az ún. Köcsög csárda útja is megépülhetett ezen pályázati támogatás segítségével.

Közterek

Helvécia közterei is folyamatosan szépülnek, bővülnek. A művelődési ház mellett, a Jubileum utcánál és a Szabó Sándor lakótelepen egyaránt modern, jól felszerelt játszótér várja a családokat. Ezeken túl két helyen kültéri fitnesz eszközök is ösztönzik a mindennapos sportolásra a helyieket.

Építési telkek

A település lakossága dinamikusan emelkedik, sok fiatal választja új otthonaként Helvéciát. Az önkormányzat több új utcát nyitott, ahol közművesített építési telkeket alakítottak ki.

Támogatások

Az önkormányzat számos közösséget, egyesületet támogat. Erre az öt év alatt közel 58 millió forintot fordított. A legtöbb támogatást a Helvéciai Sport Egyesület, a katolikus és református egyház, a diákcsere program és a Kenderkóc Kulturális Alapítvány kapta.

   Az önkormányzati támogatásokon túl Balogh Károly polgármester és Thám József alpolgármester magánemberként is jelentős összeget fordít jótékony célokra.

Tervek

Helvécián jelenleg is több fejlesztés zajlik, többek között bővítik a közvilágítást belterületen és a külterületen is a sűrűn lakott sorokon, továbbá több utcában az utak felületzárását végzik. Sikeres pályázat eredményeképp a település második bölcsődéje is megépülhet legkésőbb jövő őszig a Jubileum utca elején. Telepes házat szeretnének építeni, önerőből. A nagyközség vezetése tervezi a Polgármesteri Hivatal bővítését is többfunkciós tanácskozó teremmel.

   Hamarosan megtörténik a Szabó Sándor lakótelepi parkban a locsolórendszer kiépítése, és a játszóterekre az új játszóelemek kihelyezése. A tervek között szerepel még újabb külterületi utak aszfaltozása, és közterületi kamerarendszer kiépítése, melyekhez keresik a pályázati lehetőségeket.

Pezsgő kulturális élet

Helvécián az elmúlt években látványosan megnőtt a kulturális és szórakoztató programok kínálata. A lovas felvonulással egybekötött Szüreti Mulatság mellett már hagyománnyá nőtte ki magát az Alapítási ünnep, a Helvéciai Futás és Majális, valamint a Traktoros Nap. Mindezek mellett a Petőfi Sándor Művelődési Házban minden hónapban többféle kulturális, szórakoztató és gyermekprogram várja az érdeklődőket.