Kezdőlap Fejlesztés Élhető falut építenek 

Élhető falut építenek 

Foktőn önerőből is fejlesztenek

A jelentősnek mondható iparűzési bevétel miatt ugyan néhány pályázati forrástól elesnek, Foktő mégis szépen fejlődött az elmúlt években. Ennek a folyamatbak újabb lökést adhat a Kalocsa-Paks Duna-híd.

„Eddig jó negyven percet kellett autózni, hogy elérjük az M6-ost, és csaknem egy órába telt Paksra érni. A híd megépülésével az autópálya 7 kilométerre van tőlünk, a város pedig negyed órára” – említi a Kalocsa és Paks között megvalósult híd nyilvánvaló előnyeit Bakai Károly, Foktő polgármestere. Az 1500 lelkes falu lakói számára nem csak gyorsabb, hanem biztonságosabb is lesz a közlekedés, hiszen Kalocsa felől lecsökken a kamionforgalom. Ha pedig a Paks2 beruházás beindul, akkor a munkahelyteremtés is újabb lendületet kap. 

Nem mintha ezzel különösebb probléma lenne a településen, hiszen a Viterra Növényolajgyár amellett, hogy a legjelentősebb helyiadó-fizető – megalapozva ezzel a falu fejlesztését –, több száz embernek ad munkát. „A közlekedés fejlesztésével nem csak Paks és az autópálya lesz könnyebben elérhető számunkra, de mi is mások számára: úgy kalkulálunk, hogy a befektetők érdeklődését jobban felkelti majd a hasznosítható területekkel és közeli repülőtérrel rendelkező Foktő” – jegyzi meg a polgármester. 

Természetesen addig sem tétlenkednek. Területfejlesztési forrás felhasználásával (TOP) energetikai szempontból korszerűsítették a Könyvtár és a Művelődési Ház épületét, illetve megvalósult a Kossuth utca csapadékvíz-elvezető rendszerének felújítása is (TOP Plusz). Az egészségházat és a polgármesteri hivatal épületét is felújították – utóbbinál és a Művelődési Háznál napelem rendszerrel csökkentik a működési költségeket. 

A jelentős adóbevételek és a stabil költségvetés a számos előny mellett hátrányt is jelent a falunak, hiszen emiatt több pályázati forrástól elesnek. Ezért a szükséges beruházások egy részét önerőből igyekeznek megvalósítani, illetve esetenként bevonják a lakosságot is. „A járdaprogramunk kifejezetten jól működik. Az anyagárat kifizeti az önkormányzat, a munkát pedig az ingatlantulajdonosok finanszírozzák. Támogatjuk a napelemek telepítését is: a költségek 10 százalékát, maximum 500 ezer forintig a település állja” – említi Bakai Károly, hozzátéve, hogy önerőből fejlesztik tovább a csapadékvíz-elvezető hálózatot is, ami segít a villámárvizek kezelésében, és nem utolsó sorban a csapadék helyben tartásában.

Amennyire egy önkormányzattól telik, Foktőn szociálisan is igyekeznek támogatni a lakókat. A szemétszállítás ingyenes, a nyugdíjasok számára 650 Ft egy adag ebéd a helyi konyhán, a teljes árú menü pedig 1200 Ft.

A polgármester hangsúlyozza: élhető falut építenek. Ezt szolgálja az eddigiek mellett a régi kisiskola helyén kialakított fitneszklub is. A már megvásárolt volt mozi épületben pedig bowling pályát és szórakoztató centrumot létesítenek. De tervben van egy horgásztó kialakítása és egy játszótér építése is. 

Stratégiai kérdés, hogy lesz-e újra iskola a településen. „A Foktő Község Jövőjéért Alapítvány nagyon fontos munkát végez azzal, hogy támogatja a gyermekek tanulását. Most tervezik egy alapítványi iskola beindítását is, nagyon örülnék, ha sikerrel járnának” – mondja a polgármester. 

Foktőn gazdag közösségi élet zajlik. A Nyugdíjas Klub 80 fővel működik, és rendszeresek az önkormányzat által szervezett közösségi programok is. Július első szombatja például hagyományosan a falunappal egybekötött Tarhonyafesztivál, ahol minden résztvevőt vendégül látnak egy tál ételre is.