Kezdőlap Fejlesztés Előrelátó gondolkodás egy zöldülő településen

Előrelátó gondolkodás egy zöldülő településen

Fekete Csaba polgármesterről elmondható, hogy mindig előre tekint. Tudatosan készült arra, hogy az általa szeretett település minél jobban fejlődjön, ezért településfejlesztő végzettséget szerzett. 2002 óta aktív szereplője Bátya fejlődésének, az előző ciklusban alpolgármesterként segítette a munkát, ma pedig már vezetőként tesz meg mindent az itt élő, mintegy 2000 lakosért.

– Hogyan jellemezné a települést?

– Bátya kétezres település, mely büszke hagyományaira és épített örökségére. Kicsit idősödő korfával rendelkezünk, de az utóbbi időben megindult a környékbeli fiatalok bevándorlása és a bátyai fiatalok letelepedése. Ezt egyrészt az kedvező ingatlanárak befolyásolják erősen, másrészt mindössze 2-3 kilométerre vagyunk Kalocsától. Megfelelő infrastruktúrával és intézményekkel rendelkezünk, önként felvállaltuk az időseink nappali ellátását. Óvodánk, nyolc osztályos iskolánk van, amit igyekszünk megőrizni. Természetesen orvosi, fogorvosi rendelővel, gyógyszertárral, postával is rendelkezik a település. Jelenleg a kultúrára, a közösség építésére kezdjük áttenni a hangsúlyt. Nyilván az infrastrukturális fejélesztéseknek sosincs vége, de nagy lépéseket tettünk és elég jól haladtunk. 

– Milyen munkát igényel a település vezetőjének szempontjából mindez? 

– Még alpolgármesterként elindítottam egy folyamatot, mely egyfajta zöld irányt ad a településünknek. 2018 óta az energiahatékonyság nyomvonalán haladunk, a csapadékvizes projektjeink pedig a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás jegyében folytak. Mára elértük, hogy minden középületünket napelemmel láttuk el, és a napenergia biztosítja az áramellátást és a fűtést. Emellett lehetőségünk van biomassza fűtésre is, illetve négy csapadékvizes projektet hajtottunk végre, amiben nem csak a csapadékvíz elvezetést oldottuk meg, hanem a víz helyben tartását is. 

– Ez igen bölcs előrelátásról tanúskodik.

– Egyrészt a zöldülés és a környezetvédelem kiemelten fontos dolog számomra, másrészt, hogy ha az eddig rezsire fizetendő összeget
megspóroljuk, azt további fejlesztésekre, vagy közösségépítésre tudjuk fordítani hosszútávon. Még három olyan épületünk, van, amit be
kell fejezni, de a költségvetésükben erre már elkülönítettük az összeget, és még az idén meg fognak valósulni. A nagyobbakat természetesen pályázati forrásból TOP-os, Magyar Falu Programos pályázatból tudtuk elérni, de TOP+ forrásból az iskola energetikája is megoldódott, ahol egy hőszivattyús fűtést alakítottunk ki, napelemes rendszerrel kombinálva. Tehát ez a zöld irány számunkra nagyon meghatározó, ezt támasztja alá az is, hogy vízmegtartó megoldásokon dolgozunk már 2016 óta, és most már más településeken is tevékenykedünk a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium égisze alatt.  

– Kik segítik a munkáját?

– Mostanra egy jó képességű, szakmai hozzáértéssel bíró, elkötelezett gárda jött össze az önkormányzaton belül, és azt gondolom,
harmonikusan tudunk dolgozni a közös cél érdekében. A megyével nagyon jó a kapcsolatunk, személy szerint Rideg László elnök úrral is,
akinek nagy szerepe van abban, hogy munkatársaival összehangolta a munkát, és a települések azt kapják, amire igazán szükségük van. 

– Mik a további célok?

– Én azt gondolom, hogy intézményeinket már a huszonegyedik századra fejlesztettük akár az idősek, akár a fiatalok vonatkozásában. Jelenleg folyamatban van a parkunk felújítása is, ami közvetlenül a faluház szomszédságában található, ahol 300 vendéget tudunk leültetni. Célunk, befejezni a folyamatban lévő infrastrukturális fejlesztéseket, és minél több közösségépítő beruházást végezni, programot szervezni.  Azt szeretnénk, hogy minden kis szerveződés megtalálja a maga helyét. A makramé szakkörtől a népdalkörön át a társastáncig mindennek legyen helye, ideje, és ne legyenek korlátozva a szabadidős tevékenységben. Tehát a lakosság komfortérzetének a javítása most az egyik fő célom.

2023. szeptember elején új intézménnyel bővült településünk

TOP PLUSZ pályázati kiírás első forduló Rideg László Elnök Úrral.