Kezdőlap Fejlesztés Építkezés a nehézségek közepette

Építkezés a nehézségek közepette

A fejlesztések mellett a közösséget is fontosnak tartják

„A választók megtisztelő bizalmának köszönhetően Harkakötöny polgármestereként dolgozhattam az elmúlt években. A képviselőtestülettel folyamatosan azon dolgoztunk, hogy a bizalmat megháláljuk és a településünket gyarapítsuk. Munkánk során mindvégig szemünk előtt lebegett a korábban megfogalmazott gondolat: cselekvő testület, segítő közösség, fejlődő település” – mondja Brassó Imre Albert, Harkakötöny első embere.

A településnek komoly megpróbáltatásokat hozott a koronavírus, amely sok fájdalmat okozott emberi és közösségi szinten egyaránt. Az orosz–ukrán háború pedig a gazdaságot, különös tekintettel a Harkakötönyben is meghatározó mezőgazdaságot hozta nehéz helyzetbe.

   A polgármester hangsúlyozta, kemény munkával minden évben stabil költségvetést készítettek. Emellett igyekeztek minden lehetőséget – elsősorban a pályázatok terén – megragadni. Belterületi és külterületi utakat építettek, megújult a Harkakötönyt Kiskunhalassal és Kiskunmajsával összekötő útszakasz. Intézményeik energetikai fejlesztése elkezdődött: az elkészült beruházásokat újabb projektek követik. Több futó pályázat mellett folyik a Művelődési Ház tető felújítása (2024).

   „Kiemelkedő színvonalú az óvodánk mind szakmai téren, mind a fejlesztések terén. A Magyar Falu Programban több területen is sikeresen pályáztunk: megújult az óvoda udvara, játszóteret fejlesztettünk, új kisbusszal gyarapodott a közösségünk, temetőkatasztert készítettünk és új gépeket vásároltunk, de sosem lehetünk elégedettek! 2024-ben eddig 7 új pályázatot indítottunk el” – sorolja Brassó Imre Albert. Az elmúlt években minden évben pályáztak és részt vettek közfoglalkoztatási programban, diákmunka programban és a szociális tűzifa programban. Az önkormányzat elmúlt években gyarapította az ingatlanait, vagyonát.

   Az elkövetkező időszakra vonatkozóan az önkormányzat tervei között szerepel egyebek mellett a pályázatok folyamatos figyelése mellett egy mini gyógyszertár elindítása, az Egészségház energetikai felújítása, kamerarendszer telepítése a településen, temető felújítás, út és járdaépítés.

    „Számos országosan meghirdetett akciót támogattunk. Így a Gondosóra projektben is segítettünk, hogy minél többen csatlakozhassanak és éljenek a lehetőséggel. Az idő minket igazolt, több esetben riasztottak a Gondosóra segítségével” – mondja a polgármester. Hozzáteszi: jó kapcsolatok révén sikerült 114 család otthonába közel 1700 energiatakarékos égőt beszerezni, több mint 5 millió forintot megtakarítani ezáltal és több mint 5 tonna káros anyagtól megóvni a környezetet.

   A COVID Harkakötönyben is komoly törést okozott a közösségek életében és idő még ismét egymásra találnak az emberek, a közösségek. „A település eseményei közül megemlíteném a Kötöny Napok program sorozatott. Az elmúlt évben a Petőfi200-hoz csatlakozva ünnepeltünk és üdvözöltük településünkön Petőfi Sándort. Minden ősszel megrendezésre kerül a szülők és nevelők jótékonysági bálja. A régebbről fiatalok számára Szent András körül megrendezésre kerül az Adventi ünnepség. Ebben az évben a Harkakötöny75 Programsorozatban minden hónapban szerveződik egy kulturális esemény. Három hét múlva kerül megrendezésre a Kötönyi Iskola Találkozó az iskola 85 évvel ezelőtti indulása alkalmából” – mondja végül Brassó Imre Albert.