Kezdőlap Fejlesztés Hitel nélkül is jól működik

Hitel nélkül is jól működik

Csátalján nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre is

Továbbra is hitelfelvétel nélkül működik Csátalja, ahol nem csak a költségvetést sikerül egyensúlyban tartani, de számos fejlesztési beruházás is megvalósult az elmúlt időszakban. 

„Sajnos nagyon megérezzük az ukrán gabona export hatását. Nálunk több agrárvállalkozás is működik, ennek megfelelően a mezőgazdaság helyzete meghatározza az iparűzési adót is. Ez a bevétel most a felére csökkent” – mondja Kovács Antal polgármester, kiemelve, hogy ennek ellenére továbbra is hitelfelvétel nélkül működik az 1450 lelkes falu. Így volt ez polgármestersége elmúlt 22 évében folyamatosan. 

Ezzel együtt is jelentős fejlesztéseket tudtak megvalósítani a településen. Köszönhetően többek között a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak (TOP), amelynek keretében hét projektet tudtak finanszírozni, összesen több mint 300 millió forint értékben.

Az egyik legfontosabb teendő a csapadékvíz elvezető rendszer felújítása volt, nem csak az ingatlanok biztonsága, hanem a csapadékvíz helyben tartása érdekében is. „Nagyobb esőzéseknél a víz befolyt a házakba, ezért ezeken a problémás területeken két ütemben mélyebb és szélesebb vízelvezető árkokat alakítottunk ki, amelyek elszikkasztják – és így helyben tartják – a csapadékvizet” – emeli ki a polgármester, megjegyezve, hogy a pályázat keretében fűnyíró traktort és fűkaszákat is beszereztek, így hatékonyabban tudják karbantartani nem csak az árkokat, hanem a falu zöldfelületeit is. 

A közintézményeket is sikerült fejleszteni. Felújították az orvosi rendelőt és a fogorvosi rendelőt – utóbbiba egy kezelőegységet is vásároltak önerőből Nagybaracskával közösen. Az óvodában megtörtént a teljes energetikai korszerűsítés a nyílászárók cseréjével, hőszigeteléssel és a fűtésrendszer megújításával. Jó hír ennek kapcsán, hogy az óvoda 40 fővel stabilan működik. Az iskolába 90 gyermek jár – itt tervben van a felső tagozat épületének felújítása. 

Közlekedésfejlesztésre is jutott pénz. Felújították a buszfordulót, új buszöblök épültek, járdát újítottak fel és a gyalogosok biztonsága érdekében lassították a bejövő forgalmat. Megtörtént továbbá a Damjanich utca, valamint a településre vezető sárrázó utak felújítása. 

„Aki dolgozni akar, annak munkája is van” – fogalmaz a polgármester a gazdasági helyzet kapcsán. A faluból sokan dolgoznak
a környéken, de sokan ingáznak is ide – ezért is fontos a (tömeg)-közlekedés fejlesztése. Kovács Antal megjegyzik, több embert is fel tudna venni közfoglalkoztatottként, de nincs már jelentkező – ez is azt jelzi, hogy van munkahely a térségben. 

Csátalján kiemelten fontosnak tartják a közösségépítést és a hagyományőrzést. „Van tánccsoportunk, székely népdalkörünk és székely keresztszemes hímző szakkörünk. A keresztszemes hímzéssel szép eredményeket értünk el országos kiállításokon is. A rendezvényeinkre is nagy hangsúlyt teszünk, legyen az a trianoni megemlékezés, a falunap vagy a bukovinai székelyek búcsúja” – sorolja a polgármester. Azt is hozzáteszi, hogy több köztéri szobrot és emlékművet felavattak az elmúlt időszakban, köztük a legjelentősebb a Turul-szobor a község parkjában. 

A „székely vonal” egyébként nem véletlen: a 18. században történt sváb betelepülés mellett az is meghatározza a falu kulturális arculatát, hogy a második világháború után otthonra talált itt 180 bukovinai székely család. Ezért is keresett az önkormányzat már régóta erdélyi testvértelepülési kapcsolatot: a választás nemrégiben a Marosvásárhely mellett található, 1700 lelkes Kerelőszentpálra esett.