Kezdőlap Fejlesztés Jó itt élni, jó hazatérni

Jó itt élni, jó hazatérni

Borota a jó levegő, a csend és a nyugalom kis hazája! vallja Tóth Renáta polgármester. A kiskunsági homokhátság és a bácskai löszhát találkozásánál elhelyezkedő kis település, valamivel ezer fő feletti létszámot számlál a Hajós–Bajai borvidéken ölelésében. 

A délvidék egyik gyöngyszemének is nevezhető a szép, rendezett, száztíz éves múltra visszatekintő kis falu, melynek honlapján is mottóként köszön ránk: Itt jó élni! 

Ki gépen száll fölé, annak térkép-e táj… mondja a költő. Borota még a magasból is sokat sejtető, vonzó település. 

–Az itt élő emberek szorgalmának, látásmódjának, község iránti hűségének, elköteleződésének az eredménye, hogy Borota tényleg olyan település, ahol jó élni. Annak ellenére, hogy az ország vérkeringésének perifériáján vagyunk földrajzilag, de mi fontosnak érezzük magunkat itt a Bácskában – mondja Tóth Renáta polgármester, akinek vezetése alatt számos fejlesztés, beruházás történt. 

– Arra törekszem lokálpatrióta borotaiként, hogy az itt élők kényelme, mindennapjaik biztonsága adott legyen. Ehhez infrastruktúrájában igazán jónak mondható a településünk, kövezett útjaink, járdáink vannak. Intézményeink által biztosított az oktatás, az egészségügyi ellátás, a kulturális életünket illetően sem panaszkodhatunk. Élénk közösségi élet zajlik nálunk, igazi nagy családként éljük a mindennapokat, összetartó a lakosság. Szerencsére az elmúlt évek alatt sikerült olyan pályázati forrásokat idehozni, melyek látványos beruházásokat eredményeztek. Említhetem a sportcsarnok korszerűsítését, a könyvtár, faluház, az óvoda épülete és a játszótér felújítását, az egészségháznál energetikai korszerűsítést tudtunk eszközölni, intézményeinket is fejlesztettük, szépítettük. Vállalkozóink jóvoltából stabil az önkormányzat gazdálkodása és öröm számunkra, hogy perspektívát látnak községünkben a vállalkozások. Büszkék vagyunk a Koch borászatra, akik nem csak a borvidék jó hírét, de Borotáét is viszik határon innen és túl. Mint ahogyan nemzetközi szinten is elismert kiváló termékei által a Borotai Sertéshús Zrt. És ha már a határokon túl lépünk, nem hagyhatjuk említés nélkül testvértelepülésünket, Pacsért, Szabadkától néhány kilométerre. Lilás rózsaszínű gyógyvize talán sokak által ismert. Településünk  a Bácska egyik legtermékenyebb részén helyezkedik el. Ebből eredően a lakosság évtizedek óta gazdálkodással foglalkozik, hagyománya van mind a mezőgazdasági termelésnek, mind pedig az állattartásnak. Fontos számunkra, hogy vonzóvá tegyük településünket a turizmus számára is, aki erre jár biztosan jó szívvel tér vissza. Az ökoturizmust kedvelőknek csodálatos látványt nyújt a község határában húzódó árvalányhajas ősgyep, valamint a védelem alatt álló Csókás-erdő. A Gemenc területével határos ősgyepek és sűrű erdők váltakozása kiválóan alkalmas lovas- gyalogos-kerékpáros túrákra. A vadászturizmus is jelentős a környéken, a vadászok egyaránt szívesen látogatják az apró és nagyvadban gazdag erdeinket. A település főbb turisztikai látványossága a Szent-Lukács Római katolikus templom, valamint a községbe látogatók szívesen meglátogatják a település központjában lévő parkot, a Faluházat, felújított játszóteret és a Művelődési Házat is. Érdemes nemcsak útba ejteni minket, de célirányosan érkezni hozzánk, szeretettel várjuk a vendégeket Borotán!