Kezdőlap Események Kastélygettó, pusztagettó, erdőgettó 80 éve történt a magyarországi gettósítás

Kastélygettó, pusztagettó, erdőgettó 80 éve történt a magyarországi gettósítás

Kiskunmajsán, a Konecsni György Helytörténeti Gyűjteményben május közepén volt a holokauszt emlékév utolsó előadása. Végső István történész a gettókról tartott előadást. 

2024. március óta lehetett előadásokat hallgatni a zsidóságról Kiskunmajsán. Pap Eliza történész, intézményvezető koordinálása mellett megvalósuló előadássorozatban a zsidók asszimilációjáról, antiszemitizmusról, de még Horthy Miklós holokausztban betöltött szerepéről is hallhatak az érdeklődők. Sőt, városnézőséta is várta azokat, akik szerettek volna elmélyülni a múlt rejtelmeiben. 

Végső István történész a magyarországi holokauszt idején részben a nácik által 1944 tavaszától diktált kényszerlakhelyek kapcsán használt fogalmakról beszélt a Konecsni György Helytörténeti Gyűjteményben. Kiemelten a gettókról tartott előadást. Nemzetközi, európai összehasonlításban is igyekezett felvázolni a kényszerlakhely típusok közti különbségeket és hasonlóságokat is. Nem volt egységes a gettók felállítása és „üzemeltetése”. Kényszerből nem csak lakóházakban létesültek ilyen zárt területek. Volt, hogy erdőben, kastélyban, tanyán stb. is létrehoztak gettókat. A kutató elsődlegesen a vidéki gettók helyzetét elemezte és foglalta össze. 

Fotó: Pap Eliza