Kezdőlap Fejlesztés Kerékpáros és vízi turizmus lendítheti fel a falut

Kerékpáros és vízi turizmus lendítheti fel a falut

Eredményes volt ez előző önkormányzati ciklus

A Sváb-sarok egyik településeként Érsekhalma a térségi turisztikai projektek kapcsán arra számít, hogy egyre többen ismerik meg helyi értékeket – amelyekre nem csak az itt élők lehetnek büszkék.

„Az elmúlt öt évben jól sikerült gazdálkodnunk a pályázati forrásokkal” – mondja Bekő Csaba, a 600 lelkes falu polgármestere. Régóta várt beruházás volt például a polgármesteri hivatal és a rendezvényterem energetikai felújítása: TOP-támogatás révén megtörtént az épület szigetelése, a nyílászárók cseréje, a fűtéskorszerűsítés és egy napelemrendszer telepítése. Szinte nullára csökkent a gázfogyasztás – jegyzi meg a településvezető –, hozzátéve, hogy ebben nagy szerepe van a polgármesteri hivatalban üzembe állított fatüzelésű kazánnak, amit az önkormányzati erdőből kitermelt fával fűtenek.

Szintén megvalósult az iskola, valamint a fogorvosi rendelő és a védőnői szolgálat energetikai korszerűsítése, továbbá a Közösségi Ház belső felújítása. „Az energiahatékonyság növelését célzó projektünk folytatódhat, hiszen TOP Plusz pályázati forrást nyertünk a központi épületegyüttesünk korszerűsítésére. Itt működik a Közösségi Ház, az óvoda, és van itt egy irodaépület és egy szolgálati lakás is. A szigetelés és a fűtéskorszerűsítés mellett egy napelemrendszert telepítenek az ingatlanra, így csökkentve a fenntartási költségeket” – folytatja Bekő Csaba. Azt is kiemeli, hogy szintén régi tervük valósult meg azzal, hogy pályázati  forrásból teljes utcákat tudtak leaszfaltozni a településen. A templomba pedig új orgonát szereztek be – az egész országban mindössze két településre jutott erre pályázati támogatás, az egyik Érsekhalma volt.

„Sor került a tanyabuszunk cseréjére, így a régit fel tudtuk ajánlani vajdasági testvértelepülésünk, Ludas számára. A felelős állattartás támogatására kapott forrásból pedig negyven családnak tudtunk segíteni házikedvenceik ivartalanításában” – sorolja tovább a polgármester. Közmunkaprogram keretében az önkormányzat három hektár gyümölcsöst művel, valamint gabonát, burgonyát és batátát is termesztenek. A részben pályázatból, részben saját erőből bővített eszközparkkal (például a fahasító géppel) a lakosság számára is nyújtanak szolgáltatásokat.

Érsekhalma élhető település, ez a közösségi életből is látszik. „A népdalkörünk 38 éve működik, és a tagjai éppen olyan ambíciózusak mint a fiatalok, akik az Éld át Éjjel-Nappal Egyesülettel sorra szervezik a rendezvényeket. A Kalákában Erdéllyel Egyesület pedig Erdély történelmét és kultúráját igyekszik megismertetni mindenkivel” – mondja a polgármester. Hozzáteszi: a településen az óvodától kezdve magyar-német nyelvű nemzetiségi oktatás zajlik, népszerű a könyvtár, illetve a Közösségi Házban rendezett színházi előadások – de aki szeretne, az edzőterembe is járhat Érsekcsanádon. „Igyekszünk odafigyelni az idősekre és a rászorulókra is. A házi segítségnyújtást végző szolgálat 10 főt ápol, és sokan veszik igénybe tanyagondnoki szolgálatunkat” – jegyzi meg Bekő Csaba.

A faluban jó a közbiztonság. A helyi polgárőr egyesület közreműködött már többek között migránselfogásban, falopás vagy éppen illegális szemétlerakás felderítésében. Nem mindennapi módon hamarosan a levegőből is vigyázhatnak a falu rendjére, ugyanis két új tagjuk siklóernyővel is fog járőrözni.

A TOP Plusz pályázat 2,2 milliárd forintos támogatásának köszönhetően megépülhet az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő kerékpárút. Bekő Csaba sokat vár ettől a beruházástól, mint ahogy a Duna-völgyi-főcsatornára tervezett víziturisztikai fejlesztéstől is. Kétkeréken és a vízen is többen érkezhetnek majd ide, hogy megismerjék a település értékeit, például a bronzkori földvárat, a bioborászatot, a lovardát vagy éppen az erdei iskolát – hogy csak a legjelentősebbeket említsük –, és megkóstolják a finom és egészséges helyi termékeket.