Kezdőlap Fejlesztés Kiemelten fontos az iskola, óvoda támogatása

Kiemelten fontos az iskola, óvoda támogatása

Varga Attila született kunpeszéri. Miután 2010-ben a Gödöllői Egyetemen megszerezte a környezetgazdálkodási agrármérnök diplomát, még abban az évben bekerült a település képviselőtestületébe és alpolgármesterként dolgozott 2019-ig, azóta pedig a 735 fős település vezetője.

– Egy vezető mit tud tenni annak érdekében, hogy vonzóbbá tegye a települést letelepedés szempontjából?

   – A munkalehetőség biztosítása az egyik legfőbb szempont. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a lehető legjobb feltételeket biztosítjuk azoknak a vállalkozásoknak, melyek ide szeretnének jönni és letelepedni. A mi esetünkben a legjelentősebb a 12 Raszter Kft, mely mintegy 50 helyi és környékbeli lakosnak biztosít munkahelyet. Emellett mezőgazdasági vállalkozások, családi gazdaságok működnek. Az önkormányzat közmunkaprogramban vesz részt, melynek köszönhetően 18 fő közmunkást tudunk alkalmazni. Próbáljuk ezt a létszámkeretet tartani, mert sok embernek csak ez mutat lehetőséget arra, hogy dolgozni tudjon.

– Mi a helyzet a fiatalokkal?

   – A fiatalokat úgy próbáljuk maradásra, illetve letelepedésre bírni, hogy óvodánkat lehetőség szerint a legmagasabb szinten üzemeltetjük. Jelenleg 36 gyermek jár ide, de Kunpeszér közigazgatási területén kívülről is érkeznek gyerekek. A hatékony működése szempontjából nagyon fontos, hogy nyitottak vagyunk ezekre az együttműködésekre. Nagyon fontos számunkra a 80 gyermekkel működő nyolcosztályos általános iskolánk támogatása. Bár az intézményt a Tankerületi Központ üzemelteti, mi is adunk kiegészítő segítséget. Ilyen az iskolás és óvodás gyermekek szállítása a tanyagondnoki szolgálat keretében. Kiemelten fontosnak tarjuk ezen intézmények támogatását, hiszen egy településen addig van élet, amíg az óvoda, iskola jelen van.

– Szociális és egészségügyi szolgáltatások terén hogyan segítik a lakosságot?

   – Háziorvosi szolgáltatást biztosítunk, de sajnos évek óta betöltetlen a háziorvosi pozíció. Kunszentmiklósról jár ki egy helyettesítő háziorvos, aki heti 3 napon, délutánonként folytat rendelést megbízási szerződés alapján. A tanyagondnoki szolgálat működtetése is nagyon fontos, így tudjuk a külterületeken élő emberek orvoshoz szállítását megoldani. Emellett Kunszentmiklós várossal történő együttműködés keretében biztosítjuk a rászoruló helyi idősek gondozását.

– Milyen fejlesztések valósultak az utóbbi időben?

   – Amikor polgármester lettem, voltak olyan projektek, melyeket az elődöm kezdett el, és az én ciklusom alatt történt meg a megvalósítás. Ilyen volt például az orvosi eszközök beszerzése. Számomra alapvető cél volt az infrastrukturális adottságok javítása, ezen belül is az úthálózat fejlesztése. Leaszfaltoztuk a főutcát, külterületi útjainkat javítottuk Kunpeszér közigazgatási területén. Felújítottuk az iskolát és a közösségi színteret. Utóbbi esetében a tető és az elektromos hálózat felújítása történt meg napelemes rendszer telepítésével, és az épületre vár egy energetikai felújítás, fűtéskorszerűsítés. Ehhez rendelkezésre áll egy több mint ötvenmillió forintos keretösszeg TOP Pluszos finanszírozásból. A Magyar Falu Program keretében pedig beszereztünk tanyagondnoki buszt, valamint egy kistraktort, mellyel a közterületeink karbantartását, ápolását tudjuk elvégezni.

– Milyen tervek vannak a jövőre?

   – Fontos, hogy a település üzemeltetése minél gazdaságosabb legyen, emellett minél élhetőbbé kívánjuk tenni Kunpeszért. Hamarosan elkészül a játszóterünk, és szeretnénk a piactéren korszerűbb, minden igénynek megfelelő árusító helyet létrehozni, akár 1-2 üzlethelyiséggel. Az infrastrukturális fejlődést továbbra is biztosítani kell, és szükség lesz szabad kapacitású építési telkek fejlesztésére is a későbbiekben, hogy vonzóvá tegyük a települést a fiatal családok számára.

Kunpeszéri Közösségi Színtér és Könyvtár napelemes rendszer kialakítása

Kunpeszéri Iskola energetikai felújítása