Kezdőlap Fejlesztés Középpontban a közösség építése

Középpontban a közösség építése

Kaskantyú egy ezer lelket számláló kistelepülés, mely igazi turisztikai látványosság és célpont lehet azáltal, hogy az Alföld kincse, az ősborókás és a Kiskunsági Nemzeti Park a falu határáig húzódik. Lakosai leginkább mezőgazdaságból élnek, akik számára igen nagy jelentősége van a közösségi rendezvényeknek. Ennek köszönhető, hogy a kaskantyúi hagyományok messze földön híresek, és ez a fejlesztésekben is megjelenik. Újházi Zsolt József polgármester ennél is több sikeres projektről számolt be.

– Ha már Kaskantyú, közösségépítés és hagyományok, induljunk el ezen a vonalon!

   – Szorgalmas emberek élnek a településünkön, akik sokat dolgoznak, és segítenek Kaskantyú fejlődésében. Hálásak vagyunk nekik ezért, épp ezért fontosak számunkra a közösségi események, hiszen ilyenkor lehetőség adódik, hogy kicsit kikapcsolódjanak. Ezeknek tavasztól őszig a rendezvényterület és a szabadtéri színpad ad helyet, azonban az évek folyamán alaposan elhasználódott, így esedékessé vált a felújítása. A Magyar Falu Programnak köszönhetően új festést kapott a színpad, teljesen új padlózat és lábazat is készült, valamint hátulról zártabbá vált. Emellett pedig a rendezvényterület filagóriáinak felújítására került sor.

– Azt mondják, egy település jövőjének meghatározói a gyermekek. Önök mit tesznek ennek érdekében?

   – Legjelentősebb eredményünk, hogy sikerült megtartanunk az alsó tagozatos iskolánkat, így jelenleg 16 gyermek tanulhat helyben. A Kiskőrösi Bem József Általános Iskola tagintézményét Lajkó-Németh Andrea vezeti, aki kollégáival nagy hangsúlyt fektet a gyerekek személyiségének, tehetségének gondozására is. Lelkes és lelkiismeretes pedagógusainknak és a támogató szülői háttérnek köszönhetően számos tanulmányi és sportversenyen vesznek részt eredményesen, és különleges helyekre is eljutnak.

– Milyen fejlesztések valósultak meg az elmúlt időszakban?

   – A Magyar Falu Program keretében megtörtént temetőnk fejlesztése, az új, mai kornak megfelelő temető parkosításával és parkoló kialakítással a temető karbantartása és tisztán tartása is könnyebbé vált. Ezzel nem csak a temetői parkolás problémája oldódott meg, de a parkosítással megvalósuló zöld övezet szép környezetet is biztosít. Új kommunális eszközökkel is gyarapodtunk a gyorsabb és hatékonyabb feladatellátás érdekében, valamint egy falugondnoki busz beszerzésével bővítettük a lakosok részére nyújtott szolgáltatásokat.

– Hogyan fejlődik a település infrastruktúrája?

   – Megtörtént a meglévő csapadékvíz hálózat fejlesztése, annak kiegészítése új csapadékvíz gyűjtő- és elvezető hálózattal, valamint az összegyűjtött csapadékvizek vízvisszatartására alkalmas záportározó létesítése. A fejlesztés eredményeként a belvíz miatt eddig problémás helyek megszűntek, az összefüggő csatornahálózat képes a település érintett részeinek vízelvezetését ellátni, a víztározó kialakításával pedig megoldottuk a víz visszatartását és annak helyben hasznosítását. Egy másik, szintén TOP-os pályázatnak köszönhetően megvalósult az orvosi rendelő, az óvoda és konyha épületének energetikai korszerűsítése is. Hőszigetelés került az épületekre, hőszigetelt nyílászárókat építettünk be, valamint korszerűsítettük a fűtésrendszert. Amit még ki szeretnék emelni, az a busz váróhely és autóbusz forduló kialakítása, melyhez egy mozgáskorlátozott parkoló és 18 férőhelyes P+R kerékpártároló kialakítása is kapcsolódik.

– Milyen terveik vannak a jövőt illetően?

   – A Széchenyi Terv Plusz program keretében tervezzük a könyvtár és a művelődési ház felújítását, melynek köszönhetően azok alapterülete bővül, befogadóképessége nő. Ehhez kapcsolódóan 15 db új, ingyenesen használható parkolót alakítanánk ki, és 100 m 2 zöld felület újulna meg. Óvoda belső felújítására is sor kerül, a teljes villamossági felújítását, gipszkarton álmennyezet kialakítását, a belső festést és beépített bútorok cseréjét is szeretnénk megoldani egy Magyar Falu Program keretében elnyert támogatásból.