Kezdőlap Fejlesztés Megtelt a település

Megtelt a település

Minibölcsit kellett építeni, bővítik az óvodát is 

Érsekcsanád azon kevés kistelepülések közé tartozik, ahol növekedett a lakosságszám – ráadásul nem a betelepüléseknek köszönhetően. Eközben a község is fejlődik: az elmúlt 5 évben másfél milliárd forintot tudtak fejlesztésre fordítani. 

„A pályázati lehetőségeket nem célnak, hanem eszköznek tekintjük, amelyek segítenek a céljaink megvalósításában” – rögzíti Felső Róbert polgármester. Mint mondja, 2010-ben fogadtak el egy három ciklusra szóló településfejlesztési tervet, ennek mentén dolgoztak az elmúlt években. Alapvetéseik a következők voltak: munkahelyteremtés, jó közbiztonság, a közszolgáltatások színvonalának emelése, közlekedésfejlesztés. 

A helyi gazdaság erősítésében kulcsszerepe volt az iparterület bővítésének-fejlesztésének. „A TOP pályázati támogatásból meg-
vásárolt területet közművesítettük, kiparcelláztuk, és gyakorlatilag azonnal elkelt minden négyzetméter. Ma már számos, főként mezőgazdasági területen működő vállalkozásnak adunk helyet” – mondta a polgármester. Hozzátette: a vállalkozások bővülésével a teherforgalom is nagyobb lett, ezért az 51-es útról a Dunához vezető utat 3 kilométer hosszan felújították, szintén TOP-forrásból. Az úthálózat rendbetételére Magyar Falu és belügyminisztériumi pályázatokból is nyertek támogatást, így elmondható, hogy az érsekcsanádi utak 35–40 százalékát sikerült fejleszteni az elmúlt években.

Ezen kívül – több pályázatból finanszírozva – korszerűsítették a művelődési házat, felújították a könyvtár épületét és a háziorvosi rendelőt. TOP Plusz forrásból megépülhet egy új szociális szolgáltatóház is, ahol a családsegítő szolgálat és a házi segítségnyújtást végző intézmény munkatársai modern körülmények között tudják ellátni a feladatukat.   

Minibölcsődét is építettek, és folyamatban van az óvodabővítés előkészítése. Erre annál is inkább szükség van, mert Érsekcsanád azon kevés kistelepülések közé tartozik, ahol természetes módon növekedett a lakosság: 35 éve 2700-an laktak itt, jelenleg több mint 3000-en. „Gyakorlatilag betelt a falu, nincs eladó ingatlan, ha mégis van, az órák alatt elkel. Új utcát kell nyitnunk” – mondja Felső Róbert.   

Magyar Falu támogatással megújult továbbá a polgármesteri hivatal épülete, valamint nagy hangsúlyt fektettek a Szabadidő-
park fejlesztésére: játszóteret, sportparkot építettek, közösségi kiülőket, főzőhelyeket telepítettek, fákat ültettek, és felújították a fogathajtópályát is. Érsekcsanád a Virágos Magyarországért verseny kétszeres régiós győzteseként kiemelten kezeli a közterek szépítését-építését. Mindemellett kiváló a közbiztonság, a sűrű buszforgalom pedig egyszerűvé teszi a tömegközlekedést. A kerékpáros infrastruktúrát pedig szervizponttal, kerékpártámaszokkal, információs táblákkal tervezik fejleszteni.

„A további növekedéshez egy újabb gazdasági kitörési pontot kerestünk, ez a turisztika. A Veránka-sziget vonzó úti cél, az üdülőterületünkön pedig szálláshelyek is vannak. Ha megépül az M9–Baja közötti kerékpárút, melyhez csatlakozik az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő kerékpárút, akkor az EuroVelo 6-os nemzetközi nyomvonalon már hozzánk is sokkal többen eljutnak kétkeréken. Ráadásul tervben van a víziturizmus fejlesztése: a Vajas-fok Kalocsától idáig, illetve a DVCS Császártöltéstől Érsekcsanádig evezhetővé válik. Minden adott tehát ahhoz, hogy az aktív turizmus egyik központja legyünk” – vázolja a polgármester, megjegyezve, hogy vármegyei érték lett a Veránka-sziget, a Vajas kifolyás és a régi gátőrház is.