Kezdőlap Fejlesztés Megújuló portfólió a KIK-FOR Kft. ingatlanszolgáltatásában

Megújuló portfólió a KIK-FOR Kft. ingatlanszolgáltatásában

A kecskeméti ingatlanszolgáltatás területén az elmúlt időszakban számos reform lépett életbe, a KIK-FOR Kft. által kezelt, illetve tulajdonolt lakásokat érintően. A szervezetnél a közfeladatok biztos ellátása mellett fontos célként tűzték ki az üresen álló lakásállomány csökkentését, az ingatlanok műszaki állapotának javítását, valamint a különböző energiahatékonysági korszerűsítések végrehajtását. Az aktualitásokról Nagy Gábor Tiborral, a cég ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Új irányok a lakásgazdálkodásban

Lakáságazatunkat érintő egyik legmarkánsabb változás, hogy 2023-ban a Közgyűlés elfogadta a Lakásrendelet módosítási javaslatunkat, így a KIK-FOR-nál megnyílt a lehetőség az ingatlanok piaci alapú bérbeadására is. Ezzel a módosítással meg tudjuk növelni a kiadható ingatlanok számát, és olyan célcsoportok felé is tudunk nyitni, akiknek eddig még nem nyújtottunk szolgáltatást. Ezen üzletág rentábilis működése abban rejlik, hogy a hosszabb távon befolyó, piaci árazású bérleti díjakból további felújítások valósulhatnak meg, amellyel újabb lakások válnak kiadhatóvá. Az új konstrukció keretében, a KIK-FOR Kft. hatáskörében egy új pályázati kategória kerül kialakításra, amelynek feltételei sokkal rugalmasabbak az eddigi folyamatainkban, kategóriáinkban előírtakhoz képest.

Itt a fő szempont a piaci jellegű kereslet, illetve a cég kezelésében lévő potenciális (műszaki vagy egyéb okok miatt üresen álló) lakáskínálat összehangolása volt. A pályázaton történő részvétel így azok számára is lehetőséget teremthet, akik eddig kimaradtak a hagyományos pályázati eljárásokból. Emellett természetesen továbbra is zavartalanul ellátjuk a szociális, illetve költségalapú lakásbérletekhez kapcsolódó feladatainkat is.

Megújuló lakásállomány

A 2024-es évünk eddigi legnagyobb eredménye mégis az a 30+9 darab felújított lakás, amelyek átadása idén június végéig megtörténik. Erre a projektre az önkormányzat önálló, elkülönített forrást biztosított. Törekedtünk arra, hogy minél több ingatlant korszerűsíteni tudjunk, ezért inkább a kisebb alapterületű lakásokat részesítettük előnyben. Büszkén kijelenthetjük, hogy a korszerűsítés nyertesei elsősorban a fiatalok, hiszen a felújított lakások mintegy harmadát a Széchenyi sétányon lévő garzonok képezik, csak ebben az épületben 10 db ingatlan átadása fog rövidesen megtörténni.

Ugyanakkor nagy figyelmet szenteltünk az idősebb korosztályra, hiszen számukra mind a Horváth Döme körúti, mind pedig a Nyíri úti nyugdíjasházakban tudunk felújított lakásokat biztosítani, mindösszesen 15 darabot. Ezeken kívül további széchenyivárosi, árpádvárosi, műkertvárosi, illetve belvárosi ingatlanok szerepelnek a felújítani tervezett ingatlanok listájában.

Egyre népszerűbbek a Városi Bérlakás Kft. lakásai

Egyre ismertebb városunkban a KIK-FOR Kft. és a Városi Alapkezelő Zrt. közös projektcége, a Városi Bérlakás Kft. A klasszikus ingatlanfejlesztési projekt keretében a cég a projekt első szakaszában jó elhelyezkedésű, korszerűsítésre szoruló lakásokat választott ki és újított fel, majd adott bérbe. Az ingatlanok magas színvonalú felújításának és az energiahatékonyságot növelő korszerűsítésének (jellemzően nyílászáró cserék, fűtéskorszerűsítés, hideg- és melegburkolatok cseréje, festés-mázolás) eredményeképpen a fenntartási költségek alacsonyak. Lényeges tényező, hogy akár üzleti célú felhasználás mellett is dönthet a bérlő – egyes bérlemények műteremként vagy oktatási helyszínként is megállják a helyüket.

Az eddig elkészült ingatlanok bérbeadása folyamatosan történik, a projekt nagy érdeklődésnek örvend, így az első időszakot abszolút sikernek értékeljük, és haladunk tovább a következő szakaszokkal.

A KIK-FOR vezetőjeként tisztában vagyok vele, hogy teendőnk továbbra is bőven akad. Éppen ezért jelenleg is sokat dolgozunk folyamataink optimalizálásán, hatékonyságunk növelésén. Ambíciózus céljaink, terveink vannak a jövőre nézve. Ugyanakkor mindig óriási öröm számunkra, amikor átadhatjuk a következő lakáskulcsot leendő bérlőnk számára. Hisszük, hogy kis lépésekkel is nagy eredmények érhetők el.