Kezdőlap Fejlesztés Összetartó közösségben lépésről-lépésre fejlődik Bácsszentgyörgy

Összetartó közösségben lépésről-lépésre fejlődik Bácsszentgyörgy

Bácsszentgyörgy szűkös költségvetése ellenére is szépen fejlődik. Illi Ferenc polgármester az infrastrukturális és tárgyi fejlesztések mellett, a természeti és kulturális értékek éltetésére, valamint az aktív közösségi életre is nagy hangsúlyt fektet. 

– Milyen lehetőségei vannak az önkormányzatnak?

– Bácsszentgyörgy lakosságszámából és vállalkozások hiányából adódóan kis és szűkös költségvetéssel rendelkezik, de önkormányzatunk önerőből a saját tulajdonú ingatlanokat fenn tudja tartani, és a legfontosabb önkormányzati feladatokat biztosítja. Folyamatosan keressük a pályázati lehetőségeket, melyek lehetővé teszik, hogy fejlesszünk, komfortosabbá tudjuk tenni az itt élők mindennapjait.

– Mely fejlesztéseket emelné ki az elmúlt évekből?

– Magyar Falu Program keretében elnyert támogatásból nagy rendezvénysátort vásároltunk, felújítottuk és korszerűsítettük
a közösségi tereinket. Bővítettük, modernizáltuk a közösségi rendezvények tárgyi feltételeit, többek között sörpad garnitúrákat, edényzetet, fényképezőgépet, mobil hangosító berendezést vásároltunk. A Faluház és a polgármesteri hivatal épületét energetikailag korszerűsítettük, napelemes fűtésrendszerrel. Szintén a Magyar Falu Program támogatásával felújítottuk az önkormányzati tulajdonú, fenntartású temető ravatalozóját, kerítését, kapuját. A gyermekeknek, fiataloknak játszóteret építettünk, sportparkot alakítottunk ki. Rákóczi utcát felújítottuk.

– A fejlesztéseken túl mire helyezi még a hangsúlyt?

– A legfontosabb feladatomnak tartottam megválasztásom után, hogy az önkormányzat költségvetését stabilizáljam, tervszerű gazdálkodást állítsak fel. Kiemelten kezeltem és kezelem most is a rendezett környezetünk kialakítását, a zöldfelületeink folyamatos fenntartását, valamint a „Játékgyár” közfoglalkoztatási mintaprogram termékeinek népszerűsítését, értékesítésének növelését. 

– Említette, hogy a közösségi élet meghatározó. Kiemelne néhány programot, eseményt?

– A már említett támogatásokkal megvalósított programjaink megalapozták és sikerre vitték a bácsszentgyörgyi lakosok és elszármazottak lokálpatriotizmusát, a helyi kultúra és szabadidős tevékenységek fejlődését, a helyi közösség identitásának erősítését. Nagyobb programjaink közül a Bácsszentgyörgyi Falunap és Elszármazottak Találkozója, Idősek Napja, Falukarácsony, Szent György Napi Forgatag már hagyománnyá váltak, minden évben megszervezzük e szabadidős tevékenységeket a helyi kultúra tradícióinak átadására. 

– Milyen visszajelzések érkeznek a lakossági részéről?

– A településünkön kevesen élünk, engem mindenki jól ismer, születésemtől itt élek. Így nem csak formálisan, hanem közvetlen beszélgetések útján is érkeznek a visszajelzések. Ennek alapján elmondhatom: pozitívan ítéli meg a lakosság az elmúlt időszak fejlesztéseit, és immár hagyománnyá alakult rendezvényeket.

– Milyen tervei vannak?

– A TOP Plusz pályázat keretében a sportpálya területén zöldterületi rehabilitációt hajtunk végre. Növényeket telepítünk, fákat ültetünk, füvesítünk. A sportpálya rekonstrukciója keretében műfüves pályát alakítunk ki, padokat helyezünk ki. A Magyar Falu Program pályázata révén a művelődési ház bútorzatát cseréljük, és az infokommunikációs eszközöket fejlesztjük. Továbbá szeretnénk a Falumúzeum energetikai korszerűsítését megvalósítani az ingatlan felújítása részeként. A Falumúzeumot szeretnénk megvédeni az utókorszámára.

– Melyek a település legszebb értékei?

– Természeti, kulturális értékeink egyaránt vannak. Kiemelném a falu három hídját, a Millennium parkot Schmidt Antal ’56-os mártír emlékművével, a Rózsafüzér Királynője római katolikus templomot, a falumúzeumot és helytörténeti gyűjteményt. 

– Melyek a jövő legfontosabb célkitűzései?

– Gyermekeink és lakosaink az elsők! A már említett tervezett fejlesztések mellett odafigyelünk mindenkire! Közösségünk
minden tagját megbecsüljük a legfiatalabbtól a legidősebbig!