Kezdőlap Zenei élet Puts: Az órák – Fleming, O’Hara, DiDonato, Nézet-Séguin

Puts: Az órák – Fleming, O’Hara, DiDonato, Nézet-Séguin

Kevin Puts: The Hours (azaz: Az órák) című operáját igazi sztárparádéval, Yannick Nézet-Séguin vezényletével és a Metropolitan Opera zenekarával hallgathatjuk meg a Warner Classic új megjelenésén.

A két és fél órás kortárs opera megjelenése ezen a két CD-n már önmagában is hatalmas figyelmet kelt, hiszen a komolyzenei élet csillagai és emelkedőben lévő énekesei éneklik el és jelenítik meg az 1972-ben St Louis-ban született Kevin Putts darabját. A szereposztás élen Joyce DiDonato, Renée Fleming, és Kelli O’Hara áll; aztán mellettük Sean Panikkar, William Burden, Kyle Ketelsen, Brandon Cedel, Kathleem Kim, Sylvia D’Eramo, Denyce Graves, és John Holiday neve is feltűnik. A nagy ívű produkciót pedig napjaink egyik legkeresettebb opera-karmestere: Yannick Nézet-Séguin fogja össze a New Yorki Metropolitan Opera Ének- és Zenekara élén.

A három díva főszereplésével játszott opera története Michael Cunningham 1999-ben PEN- Faulkner- és irodalmi Pulitzer-díjas Az órák című regényéből, valamint Stephen Daldry 2002-es, Nicole Kidman, Julianne Moore és Meryl Streep főszereplésével filmre vitt verziójából; és mellettük Virginia Woolf: Mrs. Dalloway című. 1925-ös regényéből építkezik.

Az erőteljes hatású zenedráma a XX. század három különböző időszakának szereplőit és eseményeit fonja össze – ezen belül pedig három különböző korokból származó, meghatározó szerepű nőt jelenít meg, akik mind belső démonaikkal és társadalomban betöltött szerepükkel küszködnek.

Joyce DiDonato, aki Virginia Woolf írónő kulcsszerepét alakítja, ezt mondta Az órákról: „Bár a halállal foglalkozik, a darab életigenlő, és időtlen történetet mesél el. A szereplők küzdelmei egyetemesen megoszlanak, és ha kiemeljük őket a különböző személyiségekből és időszakokból, remélhetőleg mindenki megtalálja önmaga részét a történetben.”

Az órák opera-változatát Kevin Putts zenéjével és Greg Pierce librettójával 2022. november 22-én mutatták be a New York-i Metropolitan Operaházban – és azóta végig teltházas közönség előtt játszották. Nem véletlenül, hiszen egy, a legjobb operai hagyományokat a mában megjelenítő, tonális darab született nagyon mély és általános társadalmi mondanivalóval.

A három egyenlően világszínvonalú képességű női főszereplővel a kulcspozícióban, és mellettük elsőrangú énekesekkel, pazar zenekarral, erőteljes karmesteri víziókkal remek hangfelvétel készült az előadások alapján a MET-ben 2022. december 10-én. Ez a fantasztikus sztárparádé, amely minden szegmensében végigvonul a felvételen, és az az átélt elhivatottság, amely jellemzi előadásukat, a felfedezés mellett igazi élménnyé teszi a művet és a lemezt egyaránt.

Komlós József JR