Kezdőlap Fejlesztés Szép jövő előtt áll a falu

Szép jövő előtt áll a falu

DCIM

Kunfehértón tovább fejlesztik a turizmust (is)

Huszár Zoltán immár 10 éve dolgozik főállású polgármesterként Kunfehértón. A két ciklusban több, mint 1 milliárd forint érkezett kormányzati és uniós támogatások formájában a faluba.

„Szeretek itt élni, szeretem Kunfehértót. Jó érzés, hogy hozzájárulhatok a fejlődéséhez, és büszke vagyok arra, hogy a kunfehértóiak közé tartozhatok. Fontos számomra a közösség, hiszek annak építő és megtartó erejében. Családommal mindig is itt éltem és itt is tervezzük a folytatást” – mondja a polgármester.

   A falu látványos fejlődésen ment keresztül. A belterületen nincsen már egyetlen földes utca sem; az Erdőszéli út teljes hosszában aszfaltburkolatot kapott; több önkormányzati ingatlanban energetikai fejlesztések valósultak meg, melyek további nyertes pályázatok eredményeként hamarosan napelemmel és hőszivattyúval gazdagodnak; jelentős felújításokon van túl a Mosolyvár Óvoda és új bölcsőde is épült. Az iskola tető- és ablakcseréje, étkezőjének korszerűsítése után most a sportcsarnok is megújul kívül-belül egyaránt.

   „A Rákóczi utca felújításához kész, engedélyes terveink vannak, a kivitelezéshez a hatalmas költségek miatt viszont kormányzati támogatásra van szükségünk. A közvilágítás rekonstrukciója az első, felmérési szakasszal megkezdődött. A beruházás elkészülte után, jelentős energiaköltség megtakarítást jelent majd a falunak” – említi a jövőbeni tervekkel kapcsolatban Huszár Zoltán.

   Az elmúlt évek fejlesztéseiről szólva kiemeli, hogy ezek némelyike csak részben, vagy egyáltalán nem valósulhatott volna meg, ha a falu nem vállal bennük önerőt. „Mindezek úgy sikerülhettek, hogy a turizmusból és a helyi iparűzési adókból ki tudtuk gazdálkodni. Hálás vagyok a vállalkozóknak, hogy Kunfehértót választották, és bőségesen van lehetősége a munkavállalóknak akár még válogatni is a lehetőségek közül. A cégvezetők már hosszú évek óta segítik a rendezvényeinket, programjainkat, és más közösségi célokra is rendszeres adnak adományokat” – jegyzi meg a polgármester.

   A település nagy hangsúlyt tesz az idegenforgalomra, hiszen a Kun-Fehér-tó és az üdülőfalu nyaranta kedvelt célpontja a pihenni, kikapcsolódni vágyóknak. „Szeretnénk, hogy Kunfehértó kiemelkedő turisztikai célponttá tudjon válni a megyében és akár országosan is” – hangsúlyozza a polgármester. Ebből a szempontból is nagy előrelépés volt a falun át egészen az Üdülőfaluig vezető kerékpár megépítése. Ez nem csak a kerékpárosok, hanem a futók biztonságát és kényelmét is szolgálja.

   Nagy sikerrel szervezik meg évről évre a kulturális és sporteseményeket felvonultató kunfehértói rendezvénysorozatot, amelynek legnagyobb eseménye a sok ezer látogatót vonzó Fehértone fesztivál. A tó vonzerejét növeli majd az idén megépülő dupla óriáscsúszda, amely a jelenlegi mellé épül majd meg. Ezen túl tervben van az Üdülőfalu úthálózatának megújítása; a Sporttábor kibővítése, amely új lehetőségeket biztosít majd a falusi rendezvények és a sportturizmus számára is; valamint a régi tómeder rekonstrukciója, víztározóvá fejlesztése – ami a „Homokhátság vízmegtartása” elnevezésű fenntarthatósági projekt kiemelt eleme. „A felélénkülő turizmus munkát, tisztességes megélhetési lehetőséget jelent a helyieknek, vendéglátásban dolgozóknak, szállásadóknak” – teszi hozzá a polgármester.

   „Hiszem, hogy igazán szép jövő előtt áll a falu. A növekvő lélekszámnak, a lakosság pozitív szemléletének, a kiváló természeti adottságoknak köszönhetően Kunfehértó olyan falu, ahol boldogan lehet élni” – mondja végül Huszár Zoltán.