Kezdőlap Adomány Thám József alpolgármester, sikeres vállalkozó, önzetlen támogató

Thám József alpolgármester, sikeres vállalkozó, önzetlen támogató

Thám József Helvécia alpolgármestere, hosszú évtizedek óta segíti a nagyközség dinamikus fejlődését. Nemcsak döntéseivel, hanem önzetlen felajánlásaival, támogatásaival járul hozzá, hogy Helvécia az a település legyen, ahol jó élni, jó családot alapítani.

Thám József tősgyökeres helvéciai. Már gyermekkorában megtanulta szüleitől a természet, a mezőgazdaság szeretetét. Iskolás gyermekként is kivette részét az otthoni munkából, így amikor elkezdte az önálló életét, nem is volt kérdés számára, hogy a
mezőgazdaságban próbál sikert kovácsolni.
1993-ban alapította meg egyéni vállalkozását, majd 1998-ban – a piaci igényekre reagálva – az Agro-Thám Kft.-t. Az elmúlt három évtizedben családjával közösen sikertörténetet írt. A mezőgazdaság teljes spektrumát lefedik: az állattenyésztéstől a gabona- és gyümölcstermesztésen át a fuvarozásig. Felesége mellett három fia és három menye is a cég csapatát erősíti.
Thám Józsefet Helvécia lakossága jól ismeri, bizalommal vannak iránta. 2014 óta a helvéciai képviselő-testület tagja,
2012-től alpolgármester. Mindig arra törekedett, hogy szakmai tudásával, megbízhatóságával segítse a nagyközség életét. Sikeres cégvezetőként kellő rálátása van a vállalkozói létre, döntései mindig reálisak, nem elfogultak, a való életet veszik alapul.
Sikerei lehetővé teszik, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében támogasson szervezeteket, rászorulókat. A szülei példáját látva, ha teheti, mindig segíti elesett embertársait, és az önkormányzati feladatok teljesítéséhez is gyakran nyújt támogatást, többek a külterületi utak karbantartásához, vagy éppen hóeséskor az utak csúszásmentesítéséhez. Saját képviselői díját sosem veszi fel, hanem felajánlja jótékony célra, különböző helyi szervezetek, klubok támogatására.
Helvécián a Mikulás ünnepséget is támogatja, 2023-ban maga vezette a lovaskocsit, melyen a Mikulás megérkezett a gyerekekhez.
Mindezek mellett magánemberként Kecskeméten, a Wojtyla Ház népkonyháját is támogatja évente 1–2 alkalommal
a 120 szegény aznapi ebédjének finanszírozásával.
A közösségi életben való részvételéért, hagyományőrzésért és a támogatásokért az évek alatt számos elismerést, díjat és
köszönetet kapott. Többek között 2016-ban átvehette a Helvéciáért Kiváló Díjat, a településen hosszú időn át végzett kiemel-
kedő társadalmi és közéleti tevékenységéért. 2019-ben Elismerő oklevelet vehetett át nagyrabecsülésük elismeréseként, amiért
a 12. Nemzeti Vágtán a helvéciai csapatot támogatta.
2013-ben az Év Helvécia Embere elismerést ítélték meg számára a kiemelkedő társadalmi szerepvállalásáért, az önkormányzati intézmények, rendezvények, szervezetek részére juttatott támogatásokért, a köz érdekében végzett tevékenységéért.
2018-ban a Nótáskedvű Helvéciai Nyugdíjasok adtak át számára emléklapot a sok éven át történő támogatásáért.
Thám József számára a hagyományok éltetése is fontos, így örömmel vesz részt nemcsak Helvécián, de a környező
települések hagyományőrző rendezvényein. 2017-ben a kecskeméti Aranyhomok Kistérségi Egyesület köszönetét fejezte ki
neki a Nemzeti Összetartozás napján a fogatos felvonuláson való részvételéért. Emellett a Ballószögi önkormányzat is több
alkalommal emléklappal köszönte meg a szüreti napokon való részvételét.

Thám József alpolgármester (balról) és Balogh Károly polgármester együtt vágja fel minden évben az Új kenyeret

Thám József fogattal vitte a Mikulást a gyerekekhez

Thám József (balról) és Garaczi János együtt osztott ebédet a közelmúltban a Wojtyla népkonyháján