Kezdőlap Zenei élet The Last Dinner Party: Prelude to Ecstasy

The Last Dinner Party: Prelude to Ecstasy

A Prelude to Ecstasy a brit pop-rock banda: a Last Dinner Party nagyon figyelemre méltó debütáló albuma, amelyet az Island Records jelentetett meg.

A The Last Dinner Party egy 2021-ben alakult nagyon izgalmas öt tagú londoni női együttes, akikre érdemes odafigyelnünk, mert bemutatkozó lemezük alapján még lehet belőlük a következő évek nagy felfutó zenekara.

Morris, Davies és Mayland 2020-ban találkoztak Londonban az egyetem megkezdése előtt, és úgy döntöttek, hogy zenekart alapítanak, miután gyakran jártak közösen koncertekre a The Windmillbe, és úgy érezték, hogy ihletet kaptak a helyszín körüli hangulatban, olyan zenekaroktól mint a Black Midi és a HMLTD.

Eredeti nevüket, a Dinner Party „egy hatalmas, kicsapongó vacsoraparti ötlete ihlette, ahol az emberek összegyűltek, hogy egy hedonista bankettel ünnepeljenek”. Egy közös barát gitárosnak Roberts-et ajánlotta Morrisnak, majd bevették Nishevcit is maguk közé: így alakult ki a jelenlegi formáció.

Az Abigail Morris (ének), Lizzie Mayland (ének, gitár), Emily Roberts (szólógitár, mandolin, fuvola), Georgia Davies (basszusgitár) és Aurora Nishevci (billentyűs hangszerek, ének) felállású bandának nincs állandó dobosa, és élő fellépéseik során jelenleg Rebekah Rayner csatlakozik hozzájuk.

A The Last Dinner Party stílusát az indie rock és a barokk pop jelzőkkel szokták illetni, ám meglehetősen egyedi világot kevertek ki maguknak a nőies soft rock legjobb hagyományait tovább folytatva a mában.

Első lemezük munkálatait James Ford készítette, és az album tartalmazza a „Nothing Matters”, „Sinner”, „My Lady of Mercy”, „On Your Side” és „Caesar on a TV Screen” című kislemezeket is. Bemutatkozásuk vitán felül új színt hoz a mai pop kissé már ellaposodott világába – és az egyik leginkább figyelemre méltó megjelenés az utóbbi időben. Az album egyöntetű elismerést kapott a kritikusoktól és a közönségtől – és ennek alapjá,n az első helyen debütált a brit albumlistán.

A The Last Dinner Party 2024 januárja és júliusa között turnézik az Egyesült Királyságban és Európában az album népszerűsítésé céljából.

Komlós József JR