Kezdőlap Fejlesztés A stabil költségvetés optimizmusra adhat okot

A stabil költségvetés optimizmusra adhat okot

{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}

Pálmonostora község polgármestere, Cseszkó László három gyermek édesapja, végzettségét tekintve kertészmérnök. 2002 óta vesz részt aktívan a település életében. 2014 óta tartó vezetése igazán sikeresnek mondható, ebben az időszakban ugyanis közel 700 millió forint értékű beruházás valósult meg Pálmonostorán, ami egy csaknem 1800 lakosú falu életében igen jó aránynak mondható.

– Meséljen kicsit a településről!

– Pálmonostora mezőgazdasági település, viszonylag sok őstermelővel. A legtöbb nagyvállalkozó is kertészettel, növénytermesztéssel vagy állattartással foglalkozik. Nagy tanyás térség vagyunk, több mint ötezer hektár a külterületünk. Országos jelenség sajnálatos módon részben ezek elnéptelenedése, másrészről viszont a holland lakosok betelepülése is tapasztalható. Sajnos a lakosságszám folyamatosan csökken, annak ellenére, hogy a családtámogatásoknak köszönhetően sok fiatal itt marad, vagy idetelepül. Sok az időskorú lakos, a halálesetek számát a születések nem mindig pótolják, jelenleg 1780 körüli a lélekszám. A pályázatok segítségével is azt próbáljuk elérni, hogy az itt élők szolgáltatásokhoz való hozzáférése minél teljesebb körű legyen.

– Milyen fejlesztések mentén fejlődik a település?

– A TOP, TOP Plusz, VP és a Magyar Falu Program támogatásainak köszönhetően megvalósult többek között a csapadékvíz-elvezetés, útfejlesztések, felújítottuk a sportcsarnokot és a polgármesteri hivatalt, építettünk piaccsarnokot, vásároltunk új tanyagondnoki gépjárművet, megújultak játszótereink és szolgálati lakásaink is. Azt gondolom, két eredményes ciklust zárunk, pályázati szempontból elégedettek lehetünk, különösen egy kistelepüléshez mérten.

– Milyen aktuális feladatok vannak?

– A két TOP Plusz pályázatunk befejeződik május 25-i átadással. Az egyik projektben bruttó 146 millió forint támogatást kaptunk a Belterületi közutak fejlesztése programban. A Dózsa és a Kossuth utca egy-egy szakaszának felújítását végeztük el, úgymint: aszfaltozás, útszélesítés, forgalomcsillapító küszöbök kialakítása, kerékpártárolók elhelyezése. A másik pályázat a Katona József Művelődési Ház felújítása, ahol tetőcsere és azbesztmentesítés történt, napelemek kerültek az épületre, a kisterem pedig teljesen megújult. Emellett fejlesztettük a világítást, tetőborítást kapott a szabadtéri színpad és a nézőtér. Továbbá kialakítottunk egy kültéri gasztrosarkot kemencével, sparhelttel. A zöldfelület növelése érdekében az összes kerítést elbontottuk, helyettük cserjéket, virágokat, kisebb fákat ültettünk.

– Milyen segítségre, támogatásra számíthatnak az itt élők?

– Vállalkozó háziorvos, illetve egy védőnő látja el az egészségügyi szolgáltatást a településen. Ami a gyermekeket és a családokat illeti, van egy 50 férőhelyes óvodánk. Itt kapott helyet az önkormányzati fenntartású családi bölcsőde, ahol öt gyermek gondozása biztosított.  Ezt szeretnénk majd a jövőben tovább fejleszteni. 2024 január elsejével csatlakoztunk a Szegedi Kistérségi Társuláshoz, házi segítségnyújtó szolgálatot indítottunk el egy főállású alkalmazottal, aki hét idős ápoltunkhoz jár ki rendszeresen. A családsegítő feladatok   ellátása szintén megoldott településünkön, így elmondható, hogy szociális ellátottságunk lényegesen fejlődött az elmúlt évekhez képest. Idősebb lakosainkat nyugdíjas klubunk fogja össze, tagjai igen aktívak, nagyon sok programban vállalnak szerepet.

– Hogy lehet optimistán tekinteni a jövőbe?

– A munkalehetőség helyben meglehetősen korlátozott, a lakosok jelentős része Kiskunfélegyházán dolgozik. Sajnos nehéz idecsalogatni a cégeket, mert Pálmonostora területét nem érinti az autópálya, ami adóbevétel és logisztika szempontjából is probléma. Összegezve azonban mégis optimisták vagyunk, hiszen az önkormányzat költségvetése stabil és a lehetőségeket a jövőben is maximálisan ki fogjuk használni.