Kezdőlap Fejlesztés Ahol a hagyományokat őrzik és a jövőt építik

Ahol a hagyományokat őrzik és a jövőt építik

Újtelek egy kis ékszerdoboz Kalocsától 20 percre, a Szelidi-tótól mindössze pár pillanatra. A 387 fős faluban Simon Sándor Róbertné polgármester irányításával őrzik a hagyományokat, miközben azon dolgoznak gőzerővel, hogy a települést vonzóvá tegyék a tóparti turisták mellett a nyugalmat, biztonságot kereső fiatal családok számára is. Második ciklusának végén feladatokról, megvalósult célokról és tervekről beszélgettünk a falucska vezetőjével, aki Újteleken született és csak első diplomájának megszerzése idején élt távol a településtől.

– Meséljen kicsit Újtelekről, az itt élőkről!

– Újtelek egy gazdag néphagyományokkal bíró, de nem idős település. 1986-ban Keserűtelek és Résztelek egyesülésével jött létre, a teljes önállóságát 1991-ben nyerte el. Azóta próbálunk önállóan létezni, fejlődni. 387-en élünk a faluban, főként időseink vannak, de örömre ad okot, hogy néhány – a falusi létet kipróbálni szándékozó – fiatal pár is ingatlant vásárolt a településen, és az idei évben már 2-3 születésünk is volt. De leginkább az a jellemző, hogy nyaralónak mennek el az ingatlanok a Szelidi-tó közelsége miatt.

– Mennyit segít az üdülőjelleg kialakulása a településnek?

– Sajnos nem hoz még számunkra sem iparűzési adó bevételt, se munkahelyet nem teremt, az itt élők szempontjából viszont az a pozitívuma, hogy a tulajdonosok karbantartják az ingatlanjaikat. Nyilván annak örülnénk, ha érkeznének fiatalok, akik helyben próbálnának akár vállalkozást létrehozni, akár a falusi lét által adott lehetőségekkel élni. Jó lenne, ha lennének vállalkozások, melyek helyben kínálnak munkát, és vissza lehetne csempészni a kertművelést, állattartást, ami mára majdnem teljesen eltűnt, hiszen a munka miatt ingázók ezt felelősen nem tudják vállalni.

– Mégis folyamatos a fejlődés, az itt élők örömére. Hogy sikerült ezt elérni?

– Az eltelt 10 évben közel 70 pályázatot adtuk be, gyakorlatilag amikor egy olyan kiírás jelent meg, amiről azt gondoltuk, településünk és az itt élők számára hasznos lehet, azonnal pályáztunk. Nagy örömömre, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat által koordinált TOP-os, TOP+-os pályázatokon is tudtunk nyerni. Az eltelt 10 évben közel 600 milliós értéket tudtunk ide hozni a településre. Ebből megújultak az utcáink, a járdáink, fel tudtuk újítani a temetőt, valamint közösségi házat hoztunk létre, amely a települési és családi rendezvények kiváló helyszíne. Parkolót újítottunk fel, megújult a játszóterünk, utóbbi olyan jól sikerült, hogy hétvégenként Kalocsáról is kihozzák ide a gyerekeket. És folyamatban van a Faluház felújítása is.

– Ez nagyon komoly és eredményes munka. Milyen stábbal érte el?

– Mindössze két vagy három olyan pályázatunk volt, ahol pályázatírót vagy projektmenedzsmentet vettünk igénybe, gyakorlatilag a pénzügyes kollégámmal helyben írtuk és menedzseltük le az összes pályázatunkat. Egyik rendkívül nagy jelentőségű és nagy munkát igénylő feladat a szennyvízelvezetés projekt menedzselése és lebonyolítása volt, melynek köszönhetően közel 200 millió forint értékben, 127 ingatlanon tudtunk egyedi szennyvíztisztító kisberendezésekre kiépíteni.

– Milyen célok mentén lehet tervezni a jövőt?

– Mindenképp a település népességmegtartó erejét kell valamilyen módon erősíteni, hogy érdemes legyen itt maradni. És ehhez az a fajta biztonságos, rendezett környezet, az a fajta közösségerősítő tevékenység szükséges, aminek az alapjait talán már meg tudtuk teremteni azzal, hogy a középületeinket rendbe tettük, egy gondozott, rendezett, élhető, biztonságos településünk van teljes infrastruktúrával, nagy teljesítményű internettel, megfelelő minőségű ivóvízzel. Az 5308-as jelű, településünkön végighaladó út felújításával pedig már nagyon jó minőségű úton közelíthetjük meg Kalocsát, így kb. 20 perc alatt gyakorlatilag minden olyan szolgáltatás elérhető, amit egy 16 ezres város nyújtani tud.