Kezdőlap Fejlesztés Az építkezés jegyében telt az elmúlt öt esztendő

Az építkezés jegyében telt az elmúlt öt esztendő

Tass község Bács-Kiskun vármegye északnyugati részében, a Kunszentmiklósi járásban fekszik. Az ország egyik legrégebbi települése, hiszen Szent-István 1002-ben keltezett levele említi először. A múltban is, a jelenben is mezőgazdasági jellegű településen az utóbbi időben egyre nagyobb jelentősége van az idegenforgalomnak. A Kis-Duna és az Öreg-Duna találkozása, ennek környéke csábítja ide a pihenni vágyókat. Kitűnő horgászvizek találhatók itt, az üdülőterületen közel ezer hétvégi ház biztosít nyugalmat, pihenést tulajdonosainak. Az alig háromezer főt számláló településen az elmúlt öt év alatt számos infrastrukturális fejlesztés valósult meg, ami az itt élők javát szolgálja, illetve vonzóbbá teszi a községet a letelepedni vágyók számára.

Az elmúlt évek az építkezés jegyében teltek. A pályázati sikereknek és a felelős gazdálkodásnak köszönhetően számos beruházás valósult meg községünkben. A vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően megvalósult könyvtárunk energetikai korszerűsítése, elkészült a településünket átszelő Dózsa György út és a Széchenyi út rekonstrukciója. Hazai támogatások segítségével minibőlcsőde és új ravatalozó épült, valamint megtörtént a csapadékvízrendszer fejlesztése. Több száz millió forintot költöttünk a Magyar Falu Program és a TOP-os pályázatokon elnyert támogatásokból a belterületi utak fejlesztésére. Folyamatosan foglalkoztunk az üdülőterület útjainak karbantartásával, felújítottuk a Kiskunsági csatorna torkolatánál lévő fahidat. Civil összefogással bővítettük a Millenniumi parkot (Szent Korona emlékmű, Szabadtéri Trianon kiállítás, Horthy emlékmű), szobrot állítottunk Kossuth Lajosnak a Kossuth parkban. A legfontosabbnak a két főút felújítása és a ravatalozó megépítése bizonyult, mert ezek több évtizedes mulasztást pótoltak – sorolta az elmúlt évek fejlesztéseit Németh Gábor polgármester.

   A tassi önkormányzatnak a Ukrajnában dúló háború és az infláció ellenére is sikerült megőriznie gazdasági stabilitását. Sikeresnek bizonyultak a vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz-os   (TOP Plusz) pályázataik.

   Településünk 178 millió forintot nyert hét belterületi út rekonstrukciójára, közel százharmincmillió forintot az óvoda energetikai felújítására, sportszobával történő bővítésére. A rendelkezésre álló keretből a Munkácsy, Március 15. utca és Kossuth krt., és a Földváry G., Csilléry, Mátyás király, Zrínyi utca burkolata újul meg, valamint négy csomópont fejlesztése készült el. Mintegy százharmincmillió forintot költhetünk óvodánkra. A rendelkezésre álló TOP-os keretből megvalósul az épület energetikai korszerűsítése, valamint sportszobával bővül az intézmény. Előkészítés alatt áll az úgynevezett „Öregiskola” épületének, környezetének rekonstrukciója, amit a Kiskőrösi Tankerülettel közösen kívánunk megvalósítani. Tervben van a polgármesteri hivatal és a Faluház felújítása, és a belterületi úthálózat további fejlesztése, az üdülőterület ivóvízhálózatának bővítése is. Megfelelő ütemben halad a Tassi Helytörténeti Egyesület tulajdonában lévő épületben egy új múzeum és közösségi tér kialakítása, ami a helytörténeti anyag közszemlére tétele mellett lehetőséget biztosít majd a helyi művészeknek is a bemutatkozásra – tette hozzá a polgármester.

   Az infrastrukturális fejlesztések mellett a tassi önkormányzat nagy hangsúlyt fektetett a közösségi élet fellendítésre.

   – Rendszeres fő rendezvényünk a Falunap minden évben nagy siker, szintén sikert arattak új, gasztronómiai programjaink, mint a töltöttkáposzta és a halászléfőző versenyek, melyeket szintén a civil szervezetekkel közösen rendezünk. Külön említést érdemelnek a Helytörténeti Egyesület könyvkiadásai, valamint a Tassi Kulturális Egyesület gyermek-, kulturális és sport rendezvényei, és a Darányi Ignác Borlovagrend rendszeres bormustrái. A legfontosabb cél, hogy községünk tovább fejlődjön, intézményeink zavartalanul működjenek, javítsuk a tassi emberek komfortérzetét – fogalmazott Németh Gábor polgármester.