Kezdőlap Fejlesztés Célunk, hogy a város még szerethetőbb legyen

Célunk, hogy a város még szerethetőbb legyen

Sportcsarnoktól a kerékpárútig: minden téren fejlődik a település „Az elmúlt években nagyot lépett előre a város, köszönhetően elsősorban a területfejlesztési forrásokból és más pályázati támogatásokból megvalósult beruházásoknak” – mondja Németh István, Solt polgármestere, hozzátéve, hogy önerőből is sokat költöttek a 6300 lelkes város fejlesztésére.

„Solt arculatfejlesztésének célja a helyi identitás erősítése, az itt élők és letelepülni vágyók, illetve a gazdasági élet szereplői számára vonzó városkép kialakítása” – emeli ki a polgármester a Zöldváros projekt kapcsán, amelynek keretében a lét- rehozott Szolgáltató ház és annak zöld környezetével egy ügyfélbarát teret hoztak létre a kereskedelmi és szolgáltató egységek számára. A közösségi tér kialakításával pedig egy fenntarthatóbb településközpontot létesítettek. A Sákor-csatorna környezetében sétautak, sportolásra alkalmas területek, parkok jelentenek kikapcsolódási lehetőséget. A városszépítésre 565 millió forintot fordítottak a vármegyei TOP-keretből.

   Egy másik kiemelt beruházás a multifunkcionális sportcsarnok megvalósítása volt, amelyhez 450 millió forint belügyi támogatást kaptak – ezt egészítették ki 550 millió forint saját erővel. Az intézmény nem csak a szomszédos iskola testnevelés óráinak biztosít helyet, hanem a kulturális élet szereplőinek is, valamint kiváló közösségi térként több száz fő befogadására alkalmas.

    Egy másik jelentős közösségi térrel is gyarapodott a város: megépült a Vécsey Károly Művelődési Ház. A fél évszázada tervezett és várt beruházás olyannyira fontos volt, hogy az önkormányzat erre az egy fejlesztésre irányította a teljes TOP Plusz keretét, mintegy 855 millió forintot.

   435 millió forintos TOP-forrásból alakítottak ki egy 10 hektáros ipari területet Solt határában. A területen kiépített alapinfrastruktúrával (gáz, víz, csatorna, út, iparvágány, parkoló, elektromos vezetékrendszer, energia hálózat, távközlési és kommunikációs hálózat, hulladékkezelő létesítmények) várják a vállalkozásokat.

   A TOP-fejlesztések között szerepel még a kissolti mini bölcsőde megépítése, amely 12 főt tud befogadni; megtörtént a kissolti általános iskola és az óvoda épületének energetikai korszerűsítés; illetve a két intézmény szomszédságába egy új bölcsőde is épült. A paksi Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány támogatásával az iskola melegítőkonyháját is felújították. Ezen kívül játszótereket is építettek mindhárom településrészen.

   Fontos fejlesztés volt a meglévő szennyvíztisztító telep korszerűsítése. A mintegy 2,5 milliárd forintos projekt keretében, a létesítmény megújítása mellett kiépült egy szállítóvezeték, ami a megtisztított – ivóvíz minőségű szennyvizet – a Dunába juttatja.

   „A belterületi útjaink nincsenek jó állapotban, ezen saját forrásból is igyekszünk javítani, az elmúlt években 100 millió forintot költöttünk erre. Nagyon örülünk annak is, hogy sikerült a Béke teret teljesen felújítani, ennek keretében a közvilágítást is modernizáltuk és új parkolókkal bővült a tér” – mondja a polgármester.

   Németh István arra is büszke, hogy nem csak szigetelték az önkormányzati intézményeiket, de napelemet is telepítettek rájuk. Továbbá van egy egy megawattos biomassza kazánjuk, amely szintén nagy segítség az energiaköltségek csökkentésében.

   Az Akasztó és Solt között megvalósult kerékpárúttal a város még erősebben kötődik a térségi, sőt, nemzetközi kerékpárúthálózathoz. „Izgalmas látnivalókkal és egyre több kulturális programmal fogadjuk a látogatókat. A város tulajdonába visszakerült Duna-partunk és a Szőlőhegyi Pincesor mellett a kulturális, gasztronómiai programjaink miatt is érdemes hozzánk ellátogatni” – fogalmazott a polgármester.