Kezdőlap Zenei élet Def Leppard: Pyromania (40th Anniversary Edition)

Def Leppard: Pyromania (40th Anniversary Edition)

A Def Leppard 1983-as Pyromania című albuma áprilisban újra megjelent – mégpedig a széles gyűjtői igényeket kiszolgáló különböző kiadásokban.

A Pyromania az angol Def Leppard rockzenekar harmadik stúdióalbuma volt, amelyet 1983. január 20-án adtak ki a Vertigo Recordsnál az Egyesült Királyságban és Európában, valamint a Mercury Recordsnál az Egyesült Államokban.

Ez volt az első album, amelyen Phil Collen gitáros Pete Willist váltotta fel, – a Pyromania producere pedig Robert John „Mutt” Lange volt. Az album elmozdulást jelentett a banda hagyományos heavy metal gyökereitől a rádióban jobban játszható hangzás irányába: ehhez képest hatalmas és széles közönségsikert is aratott.

Akkoriban a Pyromania a 2. helyen végzett a Billboard 200-on, a 4. helyen a kanadai RPM Album listán és a 18. helyen az Egyesült Királyság albumlistáján. Az Egyesült Államokban több mint tízmillió példányban kelt el, és a RIAA gyémánt minősítést kapott.

A mostani: 40. évfordulós újrakiadás három verzióban is kapható. A 2 CD-s változat tartalmazza a felújított albumot, a második lemezen pedig ritkaságok, valamint négy koncertfelvétel is található az LA Forum-ból.

Ezzel párhozamosan az album kétfajta fekete vinyl kiadásban is elérhető: az egyik egyetlen félsebességű masterelt LP, a másik pedig egy 2 LP-s készlet 11 erőteljes mix- szel a második lemezen (ebben a készletben az első lemez nem félsebességű mastering).

A „top of the range” kiadás pedig egy 4 CD+blu-ray box készlet. Ez tartalmazza a remasterelt albumot, egy lemezt a ritkaságokról (outtakek, demók, mixek), két élő CD-t (Live at Westfalen Halle, Németország és Live at the LA Forum) és egy blu-ray Dolby Atmos mixet, egy 5.1-es mixwt , egy új sztereó mixet, egy instrumentális változatot és öt videót. Az Atmos Mixet „Giles Martin felügyeli”, az 5.1-es és a sztereó verziók pedig mind 48 kHz / 24 bitesek.

(Komlós József JR)