Kezdőlap Kiemelt Embermentő keretparancsnok nyomában

Embermentő keretparancsnok nyomában

– konferencia a holokauszt 80. évfordulóján 

 „A magyar holokauszt 80 év távlatából. Jogfosztás – deportálás – emlékezés” címmel június 6-7-én konferenciára került sor a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. 
a Magyar Történelmi Társulat Szegedi és Dél-alföldi Csoportja és az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Politológiai tanszéke szervezésében. A hazai holokauszt kutatás kutatói számos előadása mellett Végső István is előadást tartott.

Zsidótörvények, numerus clausus, propaganda, gettók, deportálások, cionisták, megszállás, munkaszolgálat, zsidómentés és emlékezetkultúra mentén kitűnő előadások hangoztak el a kétnapos szegedi holokauszt konferencián. 

Végső István történész az előadásában Koszorú Imre (1919-2007) honvéd tartalékos zászlós embermentő tevékenyégét mutatta be. A mélyen vallásos keresztény, civilben tanár példája is jól mutatja, hogy volt mód embernek maradni az embertelenségben. Lehetett segíteni az üldözötteken, a zsidó munkaszolgálatosokon is. Koszorú a fronton harcolva megsérült, ezért került a hátországba, a kőszegi III. közérdekű munkaszolgálatos zászlóaljhoz. Itt 1942-től kezdve a parancsnokok gyakori változása miatt, időnként keretlegény-parancsnoknak nevezték ki. 1945 után felelősségre vonták a Szombathelyi Népbíróság előtt. Népbírósági peranyaga, saját visszaemlékezése, családtagjai elmondása, a szakirodalom felhasználása révén igyekezett rekonstruálni a korabeli eseményeket.