Kezdőlap Fejlesztés Gazdag leltár

Gazdag leltár

Folyamatos a fejlesztés a városban

Összesen 1,5 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg az elmúlt években Mélykúton a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP). A csaknem ötezer fős város már a TOP Plusz programban is elnyert több mint félmilliárd forint támogatást.

A helyi gazdaság erősítését és a városközpont szépítését, „zöldítését” egyaránt szolgálta a településen az a beruházás, amelynek részeként megvalósult egy fedett piactér, illetve sport-, játszótéri-, családi-, közösségi tereket hoztak létre. A helyi termények, illetve termékek kereskedelme nem csak a gazdálkodóknak előnyös: a lakosság számára kényelmesebbé  teszi a bevásárlást, az itt elköltött pénz pedig helyben marad. A köz- és zöldterületek fejlesztése ráadásul fenntartható, környezettudatos, valamint klíma- és családbarát módon járult hozzá a városban élő, illetve az idelátogató családok, különböző generációk szabadidejének aktív eltöltéséhez. Erre 168 millió forint TOP-támogatást nyert el a település, a teljes beruházás 183 millió forintba került.

Mélykúton az 55-ös számú főút melletti ipari övezet fejlesztésére is volt igény. A főútról ide vezető kanyarodósáv megépítése mellett az energiaellátás kapacitását is bővítették mind a villamosenergia, mind a gáz vonatkozásában, továbbá egy informatikai fejlesztés is megvalósult: optikai csomópontot alakítottak ki a területen. Minderre 284 millió forint TOP-támogatást fordított az önkormányzat. Egy több mint 300 négyzetméteres üzemcsarnok is megépült az ipari övezetben 98 milliós forint TOP-támogatással, amely hozzájárul a foglalkoztatottság javításához, valamint enyhíti a vállalkozások számára szükséges üzleti környezet hiányát. Szintén ez utóbbi célt szolgálja a 172 millió forint TOP-forrás felhasználásával megépült, több mint 500 négyzetméter alapterületű inkubátor csarnok is, amelyben egy irodai és egy szociális blokk, valamint raktárhelyiség is helyet kapott.

Sor került az orvosi rendelő energetikai felújítására is födémszigeteléssel, valamint fűtéskorszerűsítéssel. Egyúttal az épület akadálymentesítése is megvalósult. A projekt eredményeként a korábbi elmaradott állapot megszűnt, és egy fenntartható, modern orvosi rendelő szolgálja a helyiek ellátást. A beruházás 20 millió forint TOP-forrásból valósult meg.

A helyi közlekedés fejlesztésére is jutott támogatás a TOP-ból. 68 millió forintból építették át a buszmegállót és környékét. Egy új buszmegállópár és egy új buszforduló megépítése mellet a korábbi buszmegállók áthelyezése is megtörtént, valamint kialakítottak 17 új parkolót is a buszmegállók mellett. A beruházásra az utasszám növekedése és a közlekedésbiztonság növelése érdekében volt szükség.

Szintén TOP-támogatásból (130 millió forint) valósult meg a Szent Tamás Katolikus Általános Iskola energetikai korszerűsítése. A hőszigetelés mellett a nyílászárókat is kicserélték, és egy biomassza tüzelésű kazánt üzemeltek be az épületben. Az önkormányzat az iskolán kívül a könyvtárat és az egyik óvodát is biomasszával fűti. Az ehhez szükséges alapanyagot a települési zöldhulladék révén biztosítják.

A településen egy új, négy csoportos, 48 férőhelyes bölcsőde is épült. Erre TOP-forrásból 385 millió forintot fordítottak. Az új intézmény javítja a bölcsődei ellátáshoz való hozzáférést, hozzájárulva a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatásához, illetve a leghátrányosabb helyzetű térségekben lévő gyermekek minél korábbi életkorban történő megsegítéséhez.

A helyi identitás erősítését szolgálta az a projekt, amelyet Bácsalmással, Bácsszőlőssel, Csikériával, Kunbajával és Tataházával közösen valósítottak meg, és szintén a TOP-ból finanszíroztak (15 millió forint). Ennek keretében közösségfejlesztő programokat szerveztek a településeken.

Mélykút önkormányzata a TOP Plusz pályázati keretből egyelőre három projektre nyert el támogatást. Ennek köszönhetően 143 millió forintot fordíthatnak az önkormányzati konyha, illetve a foglalkoztató épületegyüttesének fejlesztésére. A homlokzat és födém hőszigetelése, a vízszigetelés és a nyílászárók cseréje mellett a fűtésrendszert is korszerűsítik. A rezsiköltségek csökkentését napelemes rendszer szolgálja majd. Tovább fejlesztik a településen a közlekedést is. 270 millió forintból új buszmegállót építenek, valamint bővítik a gyalog- és kerékpárúthálózatot. További 200 millió forint felhasználásával pedig folytatódik az ipari övezet bővítése, ahol egy újabb üzemcsarnok is megépül. Ezt a környezettudatosság jegyében napelemes rendszerrel, elektromos fűtéssel, valamint hőszivattyús rendszerrel tervezik, sőt, a csapadékvizet is helyben hasznosítják majd a területen.