Kezdőlap Állati HATVANI CSALÁD:

HATVANI CSALÁD:

Összetartás, előrelátás és együttgondolkodás

Kecelen a Hatvani család jó példa arra, hogy együtt még a legnehezebb helyzetben is talál kiutat egy összetartó család. Az elmúlt évtizedekben a Hatvani család saját cégén, az Integrál-Hat Kft.-n belül a mezőgazdaság több szegmensében is letette már névjegyét.

Dinamikus fejlődés

Az Integrál-Hat Kft. története a kilencvenes évekig nyúlik vissza, amikor is az alapító Hatvani Gábor és felesége, Marika már egyéni vállalkozóként foglalkozott vízi szárnyasok bérnevelésével. Később, 2004-ben alapították meg társas vállalkozásukat, Integrál-Hat Kft.-t, melybe az évek alatt a fiaik, Gábor, Árpád és Zalán is bekapcsolódtak. A cég szolgáltatási köre folyamatosan bővült, reagálva a megrendelői igényekre, felismerve a piaci lehetőségeket. Jelenleg a cég a vízi szárnyasok bérnevelése mellett sertéstelepet, fuvarozócéget működtet, saját tápkeverőüzemben tápgyártással foglalkozik, valamint saját lovasfarmot és szabadidőparkot tudhat magáénak.

Összetartó csapat

A vállalkozás egykoron egy személlyel, Hatvani Gáborral indult útjára, mára a dolgozói állomány eléri a negyven főt. Minden családtag más-más üzletágat vezet, de a cél közös, és mindig segítik egymást. A szülők viszik a libák bérnevelését, Gábor a szülőpár állomány részt, Árpád a fuvarozó céget, Zalán a sertéstelepet és a lovastanyát.

Állattartás

A Hatvani család 1994-től foglalkozik állattartással, kezdetben víziszárnyasok tartásával, bérneveléssel. Az évek alatt változó intenzitással foglalkoztak kacsákkal és libákkal, reagálva az adott időszak piacon bekövetkezett változásaira. A három évtized alatt többször okozott komoly problémát számukra a madár-influenza, de szerencsére eddig mindig sikerült átvészelni a nehézségeket. Egy francia céggel együttműködve ma már a keltető rész Balotaszálláson található, a szülőpár állomány pedig Kecelen. Onnan veszik át a napos állatokat, majd kiosztják a nevelő telepekre, innen kerülnek a 14–24 napos tömésre.

Sertéstelep

2015-ben korszerű technológiákkal berendezett sertéstelepet is létesítettek. A Danbred genetikájú 660 egyedszámú kocaállo-mány mellett évi 20.000 a vágósertés kibocsájtása a telepnek.

Tápkeverő-üzem

2004-ben saját tápkeverő üzem vásárlásával egészült ki a gazdaság, ahol tápgyártással és terményfelvásárlással foglalkoznak. Ezek egyrészt a saját szükségleteiket fedezik, de eladásra is kerül belőle. A létesítményt közben modernizálták, felújították.

Fuvarozás

A cég profilja – a gazdaságosság és hatékonyság jegyében – kiegészült fuvarozással, mely a tápértékesítésben és az élőállat-szállításban van jelen.

Hatvani Lovastanya

A család 2012-ben hozta létre a Hatvani Lovastanyát, mely helyet ad az általuk alapított Négy Láb Kesely Lovasakadémia Sportegyesületnek is. A lovastanya szakmai vezetője Hatvani Zalán felesége, dr. Hatvani Csilla. A családban a lovas kötődés és elhivatottság nagy múltra tekint vissza. Hatvani Gábor kettes fogathajtóként országos bajnok volt, felesége Marika fogathajtó versenybíróként, és a Duna-Tisza Közi Régió Fogathajtó Szakágának elnökeként segítette a hazai lovasszakmát. Hatvani Zalán gazdasági agrármérnök, hippológus-lovastanár, lovasiskolai oktató-futószárazó, lovaskaszkadőr, a keceli Hagyományőrző Lovaskör tagja. Dr. Hatvani Csilla agrármérnök, szaporodásbiológiai szaktanácsadó, hippológus lovastanár, lovastúravezető. A Lovastanya a várostól egy kilométerre, az 54-es főút mentén található. A 10 hektáros területen, 17 boxos istálló, téli szállásokkalellátott karámok, legelők biztosítják az ott tartott lovak kényelmét. Az 5 patkós minősítéssel rendelkező lovarda fő profilja a lovas oktatás, lovastúrák-, lovastáborok szervezése, a lótenyésztés és a bértartás. A környéken egész évben kiválóak a feltételek a terep-, és túralovagláshoz. Vizsgáztatott iskolalovak, fedeles lovarda és szakképzett lovasoktatók várják a lovaglás iránt érdeklődőket. A Négy Láb Kesely Lovasakadémia Sportegyesület idén szeptemberben – immár harmadik alkalommal – rendezi meg a Dél-Alföldi régió egyetlen országos szintű lovastusa versenyét. A lovastusa három versenyszámból áll: „A” szintű díjlovas program bemutatásból, díjugratásból, és egy úgynevezett „cross” pálya lelovaglásból. A család két tagja: Zalán és fia, Örs is ebben a sportágban versenyzik.

Hatvani Szabadidőpark

A családi vállalkozást végül, de nem utolsó sorban a Hatvani Szabadidőpark teszi teljessé, mely helyi rendezvények, esküvők színvonalas helyszíne.

Újabb kihívások

A cél, megtalálni az optimális egyensúlyt. Mit érdemes tovább működtetniük, és mit nem, mely területekre kell nagyobb hang-súlyt fektetniük, esetleg fejleszteniük a jövőben, illetve melyek biztosíthatják a nyereséges működtetést, a cég fennmaradá-sát, a család megélhetését.

Együtt a család

A Hatvani család tagjai a gazdaság más-más szegmensében dolgoznak, de a szálak gyakran összeérnek. A közös munka mellett fontosnak tartják a családi összejöveteleket. Ünnepekkor mindenki közös asztalhoz ül és fontos a közös balatoni nyaralás is az unokákkal. A hat unoka közül négy fiú, kettő lány. A nagyobbak már dolgoznak vagy egyetemre járnak, a két kisebb közül az egyik gimnazista, a másik még kisiskolás.

Társadalmi felelősségvállalás

A Hatvani család tagjai mindig is lokálpatrióták voltak, Kecelen számos rendezvényt és szervezetet támogatnak: a futball csapatot, a kézilabda csapatot, szoros az együttműködés az egyházzal, a tűzoltókkal, polgárőrökkel, mozgáskorlátozottakkal, a nemzetközi virágkiállítással és a lovas rendezvényekkel. Hatvani Gáborné elnöke a német kisebbségi önkormányzatnak, csoportvezetője a helyi Máltai Szeretetszolgálatnak. Ezen tisztségei révén is számos karitatív megmozdulásban számíthatnak rá.

Jövőbeli tervek

A cég számára a fő profil az állattenyésztés, e téren szeretnének továbbra is meghatározóak lenni a régiós piacon. A sertés-tenyésztés mellett a tápgyártást szeretnék még fejleszteni, ahogyan a lehetőségek engedik.